Inhoudsopgave

Bosch onderhoud

Een Bosch Indego robotmaaier heeft niet veel onderhoud nodig. Bosch onderhoud is zeer eenvoudig en snel uit te voeren. Het belangrijkste is dat je de maairobot regelmatig reinigt omdat gras en ander vuil aan de machine en maaischijf blijven plakken. Voordat je bezig gaat met het schoonmaken van het chassis en de maaischijf, is het noodzakelijk werkhandschoenen aan te trekken. De mesjes zijn namelijk vlijmscherp zodat ze je gras elke keer een goede knipbeurt kunnen geven. Let op! Zet de robotmaaier altijd uit wanneer je met schoonmaak- of onderhoudswerkzaamheden bezig gaat.

Bosch onderhoud tips

 • Wanneer je bij de messen wilt schoonmaken, of deze gaat vervangen, draag dan altijd tuinhandschoenen.
 • Altijd het toestel uitschakel wanneer je bezig gaat met onderhoudswerkzaamheden.
 • Bij werkzaamheden aan het laadstation is het noodzakelijk altijd de stekker uit het stopcontract te trekken.
 • Maak de robotmaaier en het laadstation schoon met een zachte borstel en doek. Gebruik geen water en oplosmiddelen.
 • Verwijderen van aanhechtend gras en vuil.

Stappenplan inspecteren onderzijde

Voor het schoonmaken van de robot grasmaaier maak je gebruik van een borstel, spons, doek en een emmertje met warm water. Ga niet lopen spuiten met een hogedrukreiniger of tuinslang want hier is de machine niet tegen bestand. Met een gieter de grasrobot afspoelen is ook geen goed idee.

 • Zet het toestel uit met de schakelaar.
 • Draai de robotmaaier ondersteboven en leg hem op een zachte en schone ondergrond. Zo voorkom je beschadigingen aan de behuizing.
 • Verwijder aangehecht gras en vuil van het chassis, wielen en maaischijf.
 • Controleer regelmatig de staat van de bewegende delen zoals de maaischijf en messen.
 • Check of de schroeven, moeren en bouten vastzitten om een veilige werking van de maairobot te waarborgen.
 • Vervang versleten onderdelen alleen door originele Bosch onderdelen.

Het laadstation is binnen enkele minuten middels een droge borstel schoon te maken van gras, blaadjes en ander vuil. Kijk ook of er rondom het basisstation geen voorwerpen liggen die het rijpad van de robotmaaier kunnen blokkeren.

Bosch onderhoud | Messen vervangen

Valt bij je controle ronde op dat de mesjes beschadigd zijn, dan is het tijd om deze te vervangen. Zet de Bosch robotmaaier eerst uit en leg hem dan op zijn kop op een zachte en schone ondergrond zodat je er goed bij kunt. Trek een paar veiligheidshandschoenen aan en schroef de 3 mesjes los uit de maaischijf. Verwijder nu de oude mesjes en de oude schroeven, want ook deze worden niet hergebruikt. Zou je dit wel doen dan loop je het risico op snellere slijtage van de schroefjes zodat de messen los kunnen komen uit de behuizing en ernstig letsel kunnen veroorzaken. Zo is het vervangen van robotmaaier mesjes snel gedaan.

Vergelijk Bosch messensets
Meer informatie

Bosch onderhoud | Accu vervangen

Het is niet nodig de accu jaarlijks te vervangen. Bij gemiddeld gebruik gaat deze 2 tot 4 jaar mee. Dit kan dus ook langer zijn, bijvoorbeeld wanneer het seizoen korter is dan gewoonlijk of de maairobot per dag minder werkuren maakt.

Bosch onderhoud | Winterperiode

Nadat de winter zijn komst kenbaar heeft gemaakt, is het tijd de Bosch robotmaaier op te bergen. Voordat je de maairobot in een droge en vorstvrije ruimte stalt zul je deze eerst nog een keer goed schoon moeten maken. Kijk ook gelijk de wiel lagers en messen na en vervang deze waar nodig. Zo ben je er zeker van dat de grasrobot in het voorjaar gelijk zijn werk kan hervatten. Tip: zet je de robotmaaier binnen, schroef dan gelijk de maaihoogte naar maximaal. Door in het voorjaar meteen op maximaal te beginnen en de hoogte stapsgewijs weer te verlagen kom je snel tot een egaal en mooi gemaaid gazon.

Bosch onderhoud robotmaaier