Bij een robot grasmaaier kun je de maaihoogte instellen. Dat is mooi, maar wat is de beste maaihoogte? Een eenduidig antwoord kunnen we hier niet op geven, maar het het is verstandig om per seizoen (jaargetijde) de hoogte aan te passen aan de groeisnelheid van het gras.

Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Wat is de beste maaihoogte?

Stel je eens voor, in het voorjaar haal je voor het eerst de accu grasmaaier uit de schuur en wilt hem aan het werk zetten. Dan zie je dat het gras toch al aardig hoog staat. Er zijn nu meerdere opties mogelijk.

Optie 1

Je gaat het grasmaaien met  je oude benzine grasmaaier. Oh nee, dat kan niet meer, want die heb je ingeruild voor een robotmaaier. Jammer.

Optie 2

Je laat de robotmaaier gelijk op de laagste stand het gras kort maaien. Dit is een verleidelijke optie, maar helaas niet de beste. Het verschilt van maairobot tot maairobot, maar niet elk model kan hoogstaand gras aan. Toegegeven, ze zullen allemaal proberen het gras effectief te maaien, maar het maairesultaat kan tegen gaan vallen. Enerzijds kost het de maairobot erg veel kracht. De maaimotor en wielen zullen het uiterste van de machine vergen. Anderzijds zul je grote grassprieten op het gazon aan gaan treffen. En dat is nou net niet wat we graag willen zien.

Optie 3

Je kiest voor mulching. Mulching, daar hebben we de maaimachine voor gekocht. beste maaihoogteMulchen houdt in dat de gras robotmaaier slechts zeer kleine stukjes van het gras afsnijdt. Het maaisel valt tussen de grassprieten en zal zeer snel verteren. Hiermee geeft het voedingsstoffen af aan de bodem. Dit proces zorgt op den duur voor een mooie groene en gezonde grasmat. Ben je in het bezit van een robotmaaier? Dan moet je het maaisel dus gewoon op het gras laten liggen.

Meer weten over mulchen?

Lees meer..

De beste maaihoogte per seizoen?

Een robot grasmaaier is ideaal voor een kort gazon! Een normaal gazon ziet er vaak erg fraai uit wanneer de maaihoogte van de robotmaaier is ingesteld op 3 tot 5 centimeter. Verder doet de robotmaaier het best zijn werk op droog gras. Probeer dus de maairobot met vochtig weer of nat gras niet uit te laten rijden.

De ideale maaihoogte is in te stellen via een draaiknop of draaischijf op de maaier zelf, maar soms is het zelfs al mogelijk de hoogte via een app te regelen!

Voorjaar en najaar

Omdat het in de lente en in de herfst vaak vochtiger is dan in de zomer, zal het gras erg goed groeien. Het resultaat is dat je robotgrasmaaier er misschien wel vaker op uit moet rijden om het gras mooi kort te houden. Maar wat is nu de beste maaihoogte?

De eerste weken kun je de robotmaaier instellen op een maaihoogte van 4 tot 5 centimeter. Zo krijgt het gras over je hele gazon de tijd om dezelfde hoogte te bereiken. Wanneer het gras overal dezelfde lengte heeft bereikt kun je de maaihoogte gerust stapsgewijs aanpassen naar 3 tot 4 centimeter. Tenminste als je van een strak en kort gazon houdt. Pas op met een te lage maaihoogte. In het begin van het maaiseizoen kun je beter niet gelijk te kort maaien. Door de maaihoogte te laag in te stellen worden de grassprieten erg laag bij de grond afgesneden. Een gevolg kan zijn dat mosvorming toe zal nemen.

Zomer

In de zomerperiode zal door de warmte de groei van het gras stagneren wanneer er niet regelmatig een regenbui langskomt. Zorg ervoor dat je het gras niet te lang laat groeien, want dan komt het zonlicht minder makkelijk in de onderlaag van de grasmat. Dit zorgt er dan weer voor dat de grasmat dun kan worden en er zelfs gazonverbranding (geel gras) kan ontstaan.

Een gras robotmaaier maait continu en zorgt ervoor dat je gazon automatisch bemest wordt. Mos en onkruid krijgen zo minder kans om zich te ontwikkelen. De beste maaihoogte is 4 tot 5 centimeter. Hou je echter van een wat rustieker gazon, dan kun je de maaihoogte in stapjes verhogen richting 10 centimeter.

Let op! In de zomer is het beter om de maaihoogte niet lager dan 3 centimeter in te stellen. Doe je dit wel dan kan de onderkant van de grasmat verbranden en zullen de wortels en daarna het gras afsterven. Vergeet sowieso bij grote hitte niet om ’s avonds voldoende te sproeien.

Winter

Wanneer de herfst zijn intrede heeft gedaan is de beste maaihoogte 3 tot 4 centimeter. Is het koud(er) buiten dan zal de groei van het gras erg vertragen. Maar toch zal de groei niet volledig stilstaan. Vlak voordat de winterperiode begint ligt de beste maaihoogte tussen de 5 en 6 centimeter. Is het gras uitgegroeid, dan wordt het tijd om de robot maaier in winterslaap te brengen. Voordat je dit doet laat je hem nog eenmaal een laatste ronde rijden en maaien. Stel de maaihoogte niet te kort in, want het gazon moet sterk genoeg zijn om de winterkou te kunnen doorstaan. Is de laatste maaibeurt geweest, dan kun je de maairobot schoonmaken en op een veilige en droge plek opbergen.

Let op: mocht het een zachte winter worden dan is het zelfs mogelijk dat je de robot grasmaaier weer uit zijn winterslaap moet halen.

Overige maaitips

Nu je op de hoogte bent over de beste maaihoogte per seizoen, volgen hieronder nog enkele maaitips.

  • Voor een goed maairesultaat zorg je voor scherpe messen.
  • Bij erg warm weer is het beter om overdag niet te maaien.
  • De robotmaaier niet laten maaien bij regen of als het gras nog vochtig is.
  • Gaat het ’s nachts vriezen? Dan overdag niet maaien.
Bestel direct een robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een robotmaaier in België
Nu kopen