Inhoudsopgave

Top 5 best verkochte robotmaaiers van 2018

Steeds meer tuinliefhebbers zien de vele voordelen van robotmaaiers in. Hierdoor komen er logischerwijs meer verschillende merken en modellen automatische grasmaaiers op de markt. Het aanbod is groot en daardoor kan het lastig zijn om tot een juiste keuze te komen wanneer je eenmaal hebt besloten om een robotmaaier te kopen. Wat zijn de voordelen van het aanschaffen van een robotmaaier en welke maaier zou het meest geschikt zijn voor jouw tuin? En wat is nu de beste robotmaaier? Hieronder lezen we welke modellen momenteel de best verkochte robotmaaiers van dit moment zijn.

Op deze vragen vind je een antwoord in deze best verkochte robotmaaier top 5 van dit moment. Allereerst geven we je meer informatie over de voordelen van robotmaaiers en lees je waar je op kunt letten bij het selecteren van automatische grasmaaiers voor jouw tuin. Ten slotte vind je meer informatie over de vijf meest verkochte robotmaaiers van dit moment. Hopelijk kun je door middel van het lezen van deze actuele informatie beslissen of je een robot grasmaaier wilt aanschaffen en, zo ja, welke van deze populaire robotmaaiers dan het meest geschikt is voor jouw tuin.

Vergelijk nu de best verkochte robotmaaiers

Voordelen van robotmaaiers

Dat een robot grasmaaier (zoals bijvoorbeeld de Extel robotmaaier) tijd en energie scheelt mag duidelijk zijn. Als je eenmaal een maairobot hebt hoef je nooit meer achter een grasmaaier aan te lopen. Daarnaast hoef je je niet meer je bezig te houden met het afvoeren van gemaaide grasresten. Met een robot grasmaaier behoort grasmaaien tot de verleden tijd en kun je mooi jouw kostbare uren besteden aan andere nuttige dingen. En hoe zit het dan met geluidsoverlast? Gelukkig werken de best verkochte robotmaaiers tegenwoordig zo stil, dat je zelfs tijdens het maaien heerlijk kunt ontspannen in de tuin, zonder dat jijzelf of je buren geluidsoverlast ondervinden.

Grasrecycling

Op tijd- en energiebesparing na, heeft het hebben van een robotmaaier nog meer voordelen. Zo maakt de robotmaaier het gras dat hij maait, automatisch in kleine stukjes fijn. Deze kleine stukjes gras strooit de maairobot vervolgens weer uit over het gazon. De grasrestjes gaan onkruidgroei tegen en zorgen tevens voor een natuurlijke manier van bemesting. Dit scheelt je als grasrobot eigenaar ook in de portemonnee, omdat je geen kunstmest meer hoeft te kopen. Deze natuurlijke vorm van bemesten wordt mulching genoemd en wordt bij heel veel hedendaagse robotmaaiers toegepast.

Milieuvriendelijk

Niet alleen spaar je energie, tijd en geld uit met een robotmaaier. Wanneer jeeen robotmaaier het gazon laat onderhouden, ben je ook nog eens milieuvriendelijk bezig. Zeker als je een robotmaaier vergelijkt met een benzinemaaier, stoot de robotmaaier veel minder CO² uit. De automatische grasmaaiers zijn dusdanig ontwikkeld dat ze werken op een accu. Deze accu kan steeds weer opgeladen worden (dat doen de meeste robotmaaiers overigens helemaal automatisch) en heeft een zeer lange levensduur. Ook doordat de automatische grasmaaier werkt middels de mulching-techniek, is het grasmaaien met een robotmaaier ecologisch zeer verantwoord.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Als je eenmaal beslist hebt dat je een robotmaaier wilt kopen, dan zul je zien dat de mogelijkheden oneindig zijn. Het is het meest handig om eerst op een rijtje te zetten wat je precies verwacht van de machine. Allereerst is de afmeting van het gazon bepalend. Er zijn robotmaaiers ontwikkeld die makkelijk kleine oppervlaktes kunnen onderhouden, maar er zijn ook maaiers te koop die speciaal gemaakt zijn om zeer grote grasvelden te efficiënt te kunnen maaien. Ook deze kom je tegen in deze best verkochte robotmaaier top 5.

Gazonoppervlak en hellingen

Naast de afmeting van je tuin, is het ook zinvol na te gaan welke niveau verschillen er in je gazon aanwezig zijn. Wanneer je een heuvelachtige tuin hebt met flinke hellingen, dan kun je het best kiezen voor een robotmaaier die steile hellingen kan maaien. Als je een heel vlakke tuin hebt, dan maakt de hellingsgraad niet zo heel veel uit en dan kun je wellicht beter voor een maairobot kiezen die minder hoge hellingen kan berijden. Vaak zijn deze in de aanschaf wat voordeliger.

Besturingsmogelijkheden

Ook heb je keuze uit verschillenden soorten besturing. Wil je een robotmaaier die bestuurbaar is met via een smartphone of tablet? Of ben je technisch niet zo onderlegd en wil je liever een robotmaaier die simpel op de maaier zelf in te stellen is? Alles is mogelijk. Kijk daarom goed naar de verschillende besturingsopties. Zo kun je bijvoorbeeld ook een grasrobot kiezen die niet via de app werkt, maar wel van afstand bestuurbaar is met behulp van een afstandsbediening.

Best verkochte robotmaaier Top 5

Om het zoekwerk naar jouw ideale robotmaaier te vereenvoudigen, vind je in onderstaande alinea’s informatie over de vijf populairste en best verkochte robotmaaiers van dit moment: de Gardena R38Li, de McCulloch ROB600, de Gardena Smart City Sileno 500, de Yard Force SA500ECO en de Robomow RC304u.

Best verkochte robotmaaier 1: McCulloch ROB600

Zoek je een stille robotmaaier die ook nog eens onder alle weersomstandigheden het gras kan maaien? De McCulloch ROB600 (ook wel RM600 genoemd) is dan zeker een robotmaaier waar je tevreden over zult zijn. Deze volautomatische grasmaaier maait met gemak grasvelden tot 600 vierkante meter keurig kort en zorgt daarnaast ook nog eens voor natuurlijke bemesting. McCulloch is onderdeel van het grote Husqvarna en heeft een plaatsje kunnen veroveren in de best verkochte robotmaaier top 5.

Belangrijkste kenmerken

McCulloch ROB600 / RM600 - top 5 best verkochte robotmaaier

De McCulloch ROB600 is een robotmaaier die geschikt is voor een grasveld van maximaal 600 vierkante meter met een maximale hellingsgraad van 20%. De grasmaaier heeft een maaibreedte van 17 centimeter en heeft een instelbare snijhoogte van 20 tot 50 millimeter zodat je zelf kunt bepalen welke grashoogte je voor je gazon wilt hebben. De robot grasmaaier is gemakkelijk te programmeren. Door de bijgeleverde perimeterdraad om het gazon te spannen, kun je de robotmaaier precies laten weten waar hij moet maaien. De ingebouwde bots- en afstandssensors zorgen ervoor dat de machine weet waar hij moet keren en voorkomen tevens dat hij ergens tegenaan botst.

Weersbestendig

Dat de ROB600 onder alle weersomstandigheden zijn maaiwerkzaamheden kan uitvoeren, is voor veel gazoneigenaars een grote pré. Met de RM600 van McCulloch weet je namelijk zeker dat jouw gazon altijd goed wordt bijgehouden. Omdat regelmatig onderhoud aan het gazon heel belangrijk is voor de gezondheid van het grasveld, is dat zeker een meerwaarde. Ook tijdens een regenachtige week ben je er dus van verzekerd dat het gazon gewoon volgens schema wordt bijgehouden. Een gezond en groen grasveld is hiervan het zichtbare resultaat.

Ook ’s nachts inzetbaar

Opvallend aan deze McCulloch is toch wel, dat de grasrobot geruisloos zijn maaiwerkzaamheden uitvoert. Met een geluidsniveau van slechts 59 dB is het heel goed mogelijk om ook ’s avonds laat of ’s nachts de maaiwerkzaamheden door de robotmaaier uit te laten voeren. En omdat de ROB600 weersbestendig is, hoef je je niet druk te maken of het ’s nachts gaat regenen en knapt de robot maaier geruisloos al het maaiwerk voor jou op. Hierdoor heb je overdag alle ruimte om onbezorgd te genieten van je groene gazon.

Dockingstation

De ROB600 robotmaaier van McCulloch beschikt net als de meeste volautomatische grasmaaiers over een dockingstation. Dat is een basisstation waar de maairobot na de iedere maaisessie weer terugkeert. Ook om op te laden keert de automatische grasmaaier terug naar het dockingstation, want dankzij de slimme techniek merkt de robot het zelf op wanneer de accu leeg dreigt te raken. Na het opladen bij het laadstation, wat bij deze grasmaaier slechts 50 minuten duurt, vervolgt de maairobot automatisch het eventueel onderbroken maaiprogramma. De maaitijd op een volledige accu bedraagt een uur zodat de robotmaaier, zonder onderbreking, een klein gazon aan kant kan maken.

Mulching functie

Ideaal is ook de mulch-functie die de ROB600 heeft. De automatische grasmaaier maait het gras lekker kort, terwijl jij je verder niet hoeft te bekommeren over de grasresten. Deze resten worden namelijk gelijkmatig over het gazon verstrooid en dienen als natuurlijke voeding voor het grasveld. Zo wordt door deze robotmaaier dus niet alleen het maaiwerk uit handen genomen; ook het afvoeren en bemesten neemt deze harde werker voor zijn rekening.

Het mulching-systeem heeft naast tijd-, kosten- en energiebesparing nog meer pluspunten die de grasveldeigenaar ontlasten. Zo zorgen de kleine uitgestrooide grasrestjes ervoor dat lege plekken tussen de grassprieten worden opgevuld. Hierdoor is het voor onkruid, alg en mos bijna onmogelijk om in het gazon tot ontwikkeling te komen. Naast een goede bemesting van het gazon, zorgt mulching er dus ook voor dat jouw gazon veelal onkruidvrij blijft.

Beveiligingssysteem

Als de McCulloch robotmaaier op een grasveld aan het maaien is terwijl jij afwezig bent, dan is het wel een veilig idee dat het apparaat over een goed beveiligingssysteem beschikt. Hierdoor is het niet nodig je zorgen te maken over het feit dat de robotmaaier kan worden ontvreemd. Ook als je vanuit de tuin of het huis niet het gehele grasveld overziet, is het prettig te weten dat enkel jijzelf de robotmaaier kunt gebruiken door jouw persoonlijke beveiligingscode in te voeren. Daarnaast heeft de ROB600 robotmaaier een tilbeveiliging, zodat de maairobot direct de messen stopzet wanneer hij wordt opgetild.

Programmeren en willekeurig maaisysteem

De maaiprogramma’s van de McCulloch robotmaaier zijn handmatig en eenvoudig op het display in te voeren. Deze maaier heeft geen app waarmee je hem kan besturen of van een afstand opdrachten mee kan geven. Echter, als je de ROB600 goed programmeert, dan voert de robotmaaier, ook tijdens jouw afwezigheid, de maaiprogramma’s nauwkeurig en goed uit. Hierdoor is het dus eigenlijk niet nodig om de maaier via de app te besturen.

De robot maaier voert zijn maaiwerkzaamheden volgens een willekeurig maaisysteem uit. Hij maait het grasveld dus niet volgens een ingewikkeld schema, maar maait kriskras heen en weer. Desondanks kun je ervan verzekerd zijn dat ieder plekje in de tuin aan bod komt en doordat de grasmaaier kriskras maait, ontstaan er geen druk- en maaisporen. Het gras wordt namelijk steeds vanaf verschillende kanten gemaaid.

Nog even de voordelen en nadelen van deze best verkochte robotmaaier bekijken? We zetten de highlights voor je op een rijtje. De ROB600 van McCulloch:

 • is geschikt voor grasvelden tot 600 vierkante meter
 • is geschikt voor een hellingsgraad tot 20%
 • maait onder alle weersomstandigheden
 • maait geruisloos met een niveau van 59 dB
 • is niet te bedienen met de app
 • laadt zichzelf op en hervat indien nodig zelfstandig het maaiprogramma
 • heeft til- en diefstalbeveiliging

Best verkochte robotmaaier 2: Gardena R38Li

De Gardena R38Li robotmaaier is een van de stilste robot grasmaaiers van dit moment. Voor wie een tuin met een klein gazon moet bijhouden, is deze Gardena robotmaaier een zeer geschikte machine. Deze kleine en compacte grasrobot is speciaal ontwikkeld voor het onderhoud van kleine grasvelden tot 380 vierkante meter met een hellingsgraad tot 25%. Een groot voordeel van deze robotmaaier is, dat dit apparaat onder alle weersomstandigheden door kan gaan met het maaiprogramma.

Kenmerken

Gardena R38Li - top 5 best verkochte robotmaaierMet een maaicapaciteit tot 380 vierkante meter is de R35Li een perfecte robotmaaier voor het onderhoud van een klein gazon met een hellingsgraad tot 25%. De maairobot is uiterst wendbaar, waardoor deze heel goed in een kleine en krappe omgeving aan het werk kan. Na het installeren van het perimeterdraad zorgen de geavanceerde bots- en afstandssensors ervoor, dat de machine zelfstandig het werk uitvoert. Na afloop van het maaiprogramma, of wanneer de maairobot de accu moet opladen, keert de Gardena zelfstandig terug naar het dockingstation. De maaibreedte van de robot bedraagt 17 centimeter en de maaihoogte is in te stellen tussen de 20 en 50 millimeter.

Maaicontinuïteit

De R38Li is op zo’n wijze ontwikkeld, dat de robot grasmaaier geheel weersbestendig is. Regelmatig maaien is namelijk erg belangrijk voor het krijgen en het behouden van een gezond en groen gazon. Wanneer het een regenachtige week is, dan bestaat er kans dat robotmaaiers met een regensensor veel minder vaak het gras maaien dan dat je hebt geprogrammeerd. De Gardena R38Li beschikt niet over regensensoren en kan altijd het gras maaien. Hierdoor weet je zeker dat het maaischema altijd doorgaat en ben je verzekerd van een gezond, groen grasveld. Omdat het apparaat ook met regen kan maaien, kan het nodig zijn om de maairobot iets vaker te ontdoen van vuil zoals grasresten. Op deze manier verzeker je jezelf van een optimaal maairesultaat.

Eenvoudige installatie en zelf oplaadbaar

De installatie van deze Gardena robotmaaier is eenvoudig. Het grasveld dient eerst afgezet te worden met perimeterdraad. Vervolgens kun je de Gardena snel programmeren en doet de grasrobot de rest van het werk. Handig is ook, dat de robotmaaier het zelf registreert als de accu dreigt leeg te raken. Automatisch keert deze slimme maaier dan terug naar het laadstation om zichzelf op te laden en na het opladen maakt de robot het programma af waar hij mee bezig was. Het opladen neemt maar vijftig minuten in beslag en op een volle accu kan de robotmaaier een uur lang de tuin onder handen nemen.

Erg stille robotmaaier

Naast de snelle installatie en het handige zelf oplaadbare systeem, zijn er nog meer pluspunten aan deze automatische grasmaaier te noemen. Zo is de R38Li robotmaaier één van de stilste robotmaaiers die momenteel verkrijgbaar is. Tijdens het maaien produceert de robot grasmaaier een geluidsniveau van 58 dB, wat echt zeer stil te noemen is. Dat maakt deze maaier ook heel geschikt om ’s avonds laat of ’s nachts het grasveld te onderhouden. De omgeving ervaart geen geluidsoverlast en overdag heb je als gazoneigenaar het gazon vrij.

Automatische bemesting

Ook het perfect werkende mulching-systeem van de Gardena is een zeer groot pluspunt. De machine snijdt de grasresten in zeer kleine deeltjes en laat deze vervolgens op het gazon achter. Hierdoor wordt het gras op natuurlijke wijze bemest en is het niet meer nodig om de grasresten af te voeren. Ook spaar je hierdoor geld uit, doordat je geen kunstbemesting meer hoeft aan te schaffen. Daarnaast werkt deze manier van recyclen ook nog eens heel goed tegen het ontstaan van onkruid. Doordat de kleine grasrestjes tussen de gezonde, groene grassprieten worden uitgestrooid, krijgen onwelkome planten geen kans om door te komen en blijft het gazon veelal mos-, alg- en onkruidvrij.

Willekeurige maaimethode

Deze robotmaaier heeft geen vast systeem voor het maaien van het gazon. Omdat de robot het grasveld kriskras maait, komt het apparaat overal langs en kun je erop vertrouwen dat ieder plekje van het grasveld gemaaid wordt. Ook doordat het gras in verschillende richtingen wordt gesneden, is het maairesultaat perfect. Ook kleine hoekjes en doorgangen worden met deze Gardena goed onderhouden. Het speciaal ontwikkelde, wendbare achterwiel maakt dat de R38Li ook kleine grasstukken goed kan maaien. Omdat de grasrobot klein en wendbaar is, kan deze grasmaaier zelfs door doorgangen van 90 centimeter zijn weg vinden.

Niet te bedienen via de app

Veel, vaak prijzigere, robotmaaiers zijn tegenwoordig ook via de tablet of smartphone te bedienen. Dat geldt echter niet voor de Gardena R38Li robotmaaier. De handige programmaring en het goede maaisysteem zorgen ervoor dat het ontbreken van appbediening verder geen probleem hoeft te zijn. Ook tijdens jouw afwezigheid maait de grasrobot, onder alle weersomstandigheden, het gazon keurig kort en groen. Verderop in deze beste robotmaaier top 5 komen we overigens nog een Gardena robotmaaier tegen welke wel via een app te bedienen is.

Tilbeveiliging en reservemessen

In het gebruik is de Gardena R38Li heel veilig te noemen. Tilbeveiliging zorgt ervoor dat de messen direct stoppen met maaien als de robot wordt opgetild. Ook beschikt deze Gardena over diefstalbeveiliging. Zeker wanneer jeniet thuis bent of de grasmaaier ’s nachts aan het werk is, is het een prettig idee dat alleen jij de robotmaaier kunt gebruiken. Zonder persoonlijke code is er met de R38Li robotmaaier namelijk niets te beginnen. Het apparaat wordt geleverd met drie reservemessen. Mocht er dus onverhoopt één van de messen beschadigen of bot zijn, dan heb je nog een voorraadje achter de hand.

Nog even de voordelen en nadelen van deze best verkochte robotmaaier bekijken? We zetten de highlights voor je op een rijtje. De R38Li van Gardena:

 • is ideaal voor kleine grasvelden tot 380 vierkante meter
 • is geschikt voor een hellingsgraad tot 25%
 • maait onder alle weersomstandigheden
 • is met een geluidsniveau van 58 dB geruisloos
 • is niet te bedienen via de app
 • laadt zichzelf op wanneer het moet en hervat, indien nodig, het maaiprogramma
 • heeft tilbeveiliging en diefstalbeveiliging

Best verkochte robotmaaier 3: Gardena Smart City Sileno 500

Heb je een groenstrook te onderhouden en ben je op zoek naar een slimme robotmaaier die is voorzien van de laatste techniek? Dan is de Gardena Smart City Sileno 500 robotmaaier echt iets voor jou. Deze zeer slimme robotmaaier heeft binnen de kortste keren een tuin van 500 vierkante meter nauwkeurig kort gemaaid. Met de nieuwste technische snufjes tot zijn beschikking is de maairobot helemaal van deze tijd en heel geschikt voor de moderne tuinder. De Gardena Smart City Sileno 500 is van een afstand te besturen, maar kan ook handmatig worden ingesteld.

Belangrijkste kenmerken

Gardena Smart Sileno City 500 - top 5 best verkochte robotmaaierDe Smart City Sileno 500 kan gemakkelijk grasoppervlaktes tot 500 vierkante meter onderhouden. Niet enkel vlakke grasvelden zijn te maaien met deze robot; gazons met een hellingsgraad tot 25% vormen voor deze robotmaaier van Gardena geen probleem. De maaier is makkelijk te programmeren en het gazon kun je afbakenen met het meegeleverde perimeterdraad. Het lichte gewicht van de robot grasmaaier zorgt ervoor dat het gazon niet beschadigt. Verder is de maairobot bestuurbaar via een app, zodat jij altijd en overal kunt ingrijpen in het maaischema en dankzij het mulching-systeem wordt op een milieuvriendelijke manier het grasveld automatisch bemest.

Mulching

Mulching is de manier om het gazon groen en gezond te krijgen en te houden. De Smart City Sileno 500 maait het gras tussen de 20 en 60 millimeter kort, net wat welke hoogte je graag wilt. Dankzij het SensorCut System laat de maairobot geen maaisporen achter en is het maairesultaat perfect. Het kleine stukjes gras wat hij afsnijdt, wordt automatisch weer uitgestrooid over het grasveld. Het gazon gebruikt deze grassnippers als natuurlijke meststof, waardoor het gras gezonder en en groener wordt.

Daarnaast krijgen onkruid, alg en mos nauwelijks kans om in het grasveld omhoog te komen, omdat de grassnippertjes de open ruimtes bedekken. Hierdoor hoef e dus geen onkruid meer te verwijderen en ook hoef je geen tijd en energie meer te verbruiken om de grasresten te verwijderen. Deze worden immers op ecologisch verantwoorde wijze gerecycled. Voor hooikoorts patiënten is een robot maaier ook ideaal, omdat je op deze manier niet meer in aanraking komt met de grasresten.

Slimme techniek

Dan nu het meest opvallende en bijzondere aspect aan deze robotmaaier: de Smart City Sileno 500 is via de app te besturen. Zo kun je heel makkelijk vanaf je vakantieadres ingrijpen in het maaischema zonder dat je lijfelijk aanwezig bent. Mocht je niet veel op hebben met tablets en mobieltjes, dan is de grasrobot ook heel goed handmatig te besturen. Mede hierdoor maakt het model deel uit van de best verkochte robotmaaier top 5.

Tevens maait deze slimme grasrobot volgens een zelfberekend uiterst voordelig maaischema. Het enige wat je als eigenaar hoeft te doen is de afmeting van het gazon en de gewenste maaitijden in te voeren en de Smart City Sileno berekent geheel zelfstandig het meest optimale maaiplan.

Maaien onder alle weersomstandigheden

Tijdens een fikse regenbui hoeft deze robotmaaier het maaiprogramma niet af te breken. De Smart City Sileno 500 is dusdanig ontwikkeld dat hij onder alle weersomstandigheden de maaiwerkzaamheden kan continueren. En omdat het in Nederland vaak regent, is dat geen overbodige luxe. Een groot voordeel hiervan is, dat je zeker weet dat de robot altijd volgens schema maait, zodat jij ook in een regenachtige periode een perfect onderhouden grasveld hebt.

Zeer stil

Dankzij het lage geluidsniveau van deze robotmaaier is het ook mogelijk om de machine ’s nachts aan het werk te zetten. Met een geluidsniveau dat tijdens het maaien niet boven de 59 decibel uit komt is de maaier daarmee één van de stilste robotmaaiers van dit moment. Als je de robot ’s avonds laat of ’s nachts het gazon laat bijhouden, dan heb je overdag alle ruimte om van je grasveld te genieten. Aan veiligheid is ook aandacht besteed. Dankzij de bots- en afstandssensoren hoef je nooit bang te zijn dat de maairobot ergens tegenaan botst, ook als je per ongeluk iets op het grasveld hebt laten liggen.

Zelf opladen en programma hervatten

De volautomatische grasmaaier van Gardena heeft een basisstation, waar hij zijn sterke accu zelfstandig oplaadt. Het opladen van de accu kost de robotmaaier maar 50 minuten. Als de grasmaaier weer helemaal is opgeladen, dan hervat hij indien nodig, het maaiprogramma waar hij mee bezig was. Als de machine een volle accu heeft, dan kan hij ruim een uur aaneengesloten maaien.

Zwenkbaar achterwiel

De Gardena Smart City Sileno 500 robotmaaier is heel wendbaar. Dit komt door het kleine formaat, het lichte gewicht en het speciale ontwerp. Het zwenkbare achterwiel zorgt ervoor dat de grasrobot makkelijk kan keren. Hierdoor kan hij ook goed uit de voeten op kleine stukken grasveld en zijn smalle doorgangen goed te berijden. Dat maakt deze robotmaaier ook uitermate geschikt voor het onderhouden van kleine stadstuinen of tuinen met verschillende smalle paadjes en een complexere indeling.

Beveiliging

Zeker als de robotmaaier een groot gazon moet onderhouden, dan heb je niet altijd zicht op het apparaat. Gelukkig is deze maairobot zo slim ontwikkeld, dat je niet eens thuis hoeft te zijn als de robot het maaiprogramma afwerkt. Daarom is het wel zo handig dat de robotmaaier een pincodebeveiliging heeft. Enkel door het invoeren van jouw persoonlijke pincode kun je de Gardena Smart City Sileno 500 ontgrendelen en kun je de grasrobot aan het werk zetten. Zonder deze pincode kan niemand iets met de robotmaaier beginnen. Ook beschikt de hij over tilbeveiliging; wanneer de grasrobot wordt opgetild of kantelt, dan stopt hij direct met maaien.

Nog even de voordelen en nadelen van deze best verkochte robotmaaier bekijken? We zetten de highlights voor je op een rijtje. De Smart City Sileno 500 van Gardena:

 • is van een afstand te besturen via de tablet of smartphone
 • programma’s zijn ook handmatig in te voeren
 • is klein en wendbaar
 • maait onder alle weersomstandigheden
 • laadt zichzelf op en gaat automatisch verder met het programma
 • is zeer stil en daarmee heel geschikt om ’s nachts te laten maaien
 • beschikt over diefstalbeveiliging en tilbeveiliging

Best verkochte robotmaaier 4: Yard Force SA500ECO

Omdat de prijs/kwaliteit verhouding bij dit model erg goed is, maakt hij terecht deel uit van de best verkochte robotmaaier top 5. Met de Yard Force SA500ECO haal je een robotmaaier de tuin in die ontzettend goed kan maaien op een grasmat tot 500 vierkante meter met flink wat hoogteverschil. Waar andere grasmaaiers vaak een maximale hellingsgraad van 20% kunnen berijden, kan de robotmaaier van Yard Force hellingen van maar liefst 40% snel en effectief maaien. Dat maakt de Yard Force SA500ECO zeer geschikt voor mensen met een heuvelachtig gazon.

Belangrijkste kenmerken

Yard Force SA500ECO - top 5 best verkochte robotmaaierDe maaibreedte van de robotmaaier is 18 centimeter. Met drie scherpe messen maait de grasrobot het gras kort en groen, waarbij de gewenste maaihoogte door de eigenaar eenvoudig is in te stellen. Zo maait de machine in de laagste stand het gras 20 millimeter kort en bij de hoogste stand wordt het gras gemaaid tot een hoogte van 60 millimeter. De robotmaaier komt dan ook het best tot zijn recht in tuinen tot 500 vierkante meter.

De maaimethode van de Yard Force is willekeurig. Een willekeurige maaimethode houdt in, dat de maairobot geen vaste maairoute berekent, maar willekeurig het grasveld maait. Doordat de maaier kriskras over het gazon beweegt, wordt geen één plekje van het gazon overgeslagen. De SA500ECO van Yard Force maait ook tijdens regenval, zodat het maaiprogramma altijd door kan gaan. Omdat continuïteit in het maaien erg belangrijk is voor het creëren en behouden van een gezond grasveld, is dat zeer gunstig. Ook hoef je dus niet te vrezen voor een regenbui als je van huis bent en de robotmaaier alleen in de tuin aan het maaien is.

Gras recycling funtie

Ook de SA500ECO van Yard Force werkt met de grasrecycling techniek. De grasresten worden direct kleingemaakt en uitgestrooid over het gazon. De grasrestjes worden op deze manier gerecycled: ze dienen als voedingsstof voor het grasveld. De gras snippers worden dus op nuttige wijze hergebruikt en je hoeft dankzij deze techniek ook geen tijd en energie meer te besteden aan het afvoeren van de grasresten. Een bijkomend voordeel van mulching: onkruid krijgt hierdoor eigenlijk geen kans om te groeien. De versnipperde grasrestjes vullen namelijk de ruimte tussen de grassprieten op, zodat onkruid niet door kan komen.

Basisstation

De robot grasmaaier werkt op een oplaadbare Lithium-ion accu van 28 volt. Omdat de accu kan worden opgeladen en er weinig CO² uitstoot is, is dit een veel milieuvriendelijkere manier van grasmaaien in vergelijking met een benzinemaaier. Als de accu dreigt leeg te raken, dan hoef je als eigenaar niet eens in te grijpen. De Yard Force robotmaaier keert dan zelfstandig terug naar het basisstation en laadt zichzelf op. Het opladen duurt ongeveer 60 minuten. En had de robot zijn maaiprogramma nog niet afgemaakt? Dan hervat de hij na het opladen automatisch het maaiprogramma en maakt hij de maaironde netjes af.

Terrein afbakenen

Het installeren van de robotmaaier gaat vrij gemakkelijk. Het grasveld dat gemaaid dient te worden, moet eerst worden afgebakend met de meegeleverde begrenzingsdraad. Vervolgens kun je de grasmaaier eenvoudig instellen en gaat de rest vanzelf. Omdat de robotmaaier bots-sensors heeft, hoef je niet ieder obstakel in de tuin af te bakenen. De bots-sensors zenden namelijk een signaal naar de grasrobot wanneer zij een obstakel detecteren. Hierdoor weet de maaier dat hij zijn route moet wijzigen.

Niet van afstand bestuurbaar

De Yard Force SA500ECO is niet te besturen via de smartphone of de tablet. Van een afstand is het dus niet mogelijk in te grijpen of het maaischema te veranderen. Toch is dat niet heel bezwaarlijk. Wanneer je de robotmaaier goed programmeert, is er namelijk helemaal geen ingrijpen nodig, maar doet de volautomatische grasmaaier precies wat jij hem opdraagt. Zo kun je dus gemakkelijk het onderhoud van het grasveld aan de robot overlaten, ook wanneer je bijvoorbeeld voor een langere tijd afwezig bent.

Hellingsgraad van 40%

Qua hellingsgraad laat de SA500ECO van Yard Force de meeste robotmaaiers ver achter zich. Waar de gemiddelde robotmaaier hellingen van 20 tot 25% aankan, kan deze klimmer een gazon met een hellingsgraad van 40% prima bijhouden. Deze maaier is dus erg geschikt voor een hobbelig of heuvelachtig grasveld.

Beveiliging

Een goede beveiliging is bij een robotmaaier onmisbaar. Omdat de messen die het gras maaien erg scherp zijn, is het noodzakelijk om de grasmaaier goed te beveiligen, zeker wanneer er kinderen in het spel zijn. De robotmaaier slaat dankzij de tilsensor automatisch af wanneer hij wordt opgetild. De messen stoppen dus direct met maaien, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren als de grasmaaier onverhoopt mocht kantelen of wanneer iemand hem optilt. Ook tegen diefstal is de robotmaaier goed beveiligd. Zeker wanneer de SA500 ECO uit het zicht aan het maaien is, is dat wel een prettige gedachte.

Nog even de voordelen en nadelen van deze best verkochte robotmaaier bekijken? We zetten de highlights voor je op een rijtje. De SA500ECO van Yard Force:

 • maait hellingen tot 40%
 • maait ook tijdens regen
 • niet van afstand bestuurbaar
 • laadt zichzelf op en hervat automatisch het maaiprogramma
 • heeft til- en diefstalbeveiliging

Best verkochte robotmaaier 5: Robomow RC304u

Niet geheel onverwacht maakt een Robomow machine deel uit van de best verkochte robotmaaier top 5. Heb je een grasveld tot 500 vierkante meter en zoek je een betrouwbare, snelle en krachtige robotmaaier? De Robomow RC304u is dan wellicht de robotmaaier waar jij naar op zoek bent. Deze grasmaaier van Robomow is erg wendbaar en daarmee zeer geschikt om ook de kleine hoekjes van grasvelden perfect te onderhouden. Daarnaast is de Robomow RC304u een uiterst slimme maairobot, die ook via de tablet of smartphone te besturen is.

Belangrijkste kenmerken

Robomow RC304u - top 5 best verkochte robotmaaierDe RC304u van Robomow is heel krachtig en heeft een maaibreedte van maar liefst 28 centimeter. Dit is vergeleken andere robotmaaiers in zijn klasse opvallend breed. Een voordeel van een grote maaibreedte is, dat de robotmaaier minder banen over het gras hoeft te maken omdat hij in één strook een flinke breedte meepakt. De maaihoogte is net als bij de andere robotmaaiers instelbaar. Je kunt kiezen om het gras tot minimaal 15 millimeter en maximaal 60 millimeter kort te maaien. De centrale maaihoogte-instelling zorgt ervoor dat de gewenste grashoogte snel en eenvoudig is in te stellen. Ook hellingen zijn voor deze robot grasmaaire geen probleem. De maaier kan een grasveld met een hellingsgraad tot 36% prima onderhouden.

Oplaadbare accu

De Robomow RC304u robotmaaier werkt op een oplaadbare 26 volt Lithium-ion accu. Omdat de robot maaier geen benzine nodig heeft om te maaien en minder CO² uitstoot heeft dan een benzinemaaier, is dit een milieuvriendelijke manier van maaien. Als de batterij bijna leeg is, dan keert de RC304u zelfstandig terug naar het basisstation om zichzelf op te laden. Het opladen duurt tussen de 50 en 70 minuten, waarna de grasrobot bijna een uur lang door kan gaan met maaien voordat hij weer moet worden opgeladen. En als de Robomow RC304u weer is opgeladen, hervat hij automatisch het maaiprogramma waar hij was gebleven.

Regensensor

De automatische grasmaaier is voorzien van een regensensor. De regensensor kun je zelf afstellen qua gevoeligheid. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de maairobot al bij een lichte regenbui terug te laten keren naar het basisstation. Als je maaien in de regen niet zo een probleem vindt, dan kun je de regensensor minder gevoelig afstellen. Voor het behoud van de machine is het hebben van een regensensor wel handig; maaien in de regen zorgt voor meer onderhoud / schoonmaakwerkzaamheden aan de machine. Ook voor het gazon is het beter als het gras vooral bij droogte gemaaid wordt.

Turbomaaien en randmaaien

Moet je een grasveld maaien waarvan het gras erg hoog staat? Dan biedt de turbomaai-functie op de Robomow RC304u uitkomst. Met de krachtige turbofunctie heeft de robotmaaier het gras weer snel tot gewenste hoogte gemaaid. Wanneer de machine met het turbomaaien de gewenste grashoogte heeft bereikt, wordt het turbomaaien automatisch uitgezet. Verder beschikt het apparaat over een randmaaifunctie. In tegenstelling tot andere robotmaaiers houdt de Robomow ook de randjes van het grasveld keurig bij, doordat de messen buiten de wielen kunnen maaien en het apparaat beschikt over een randmaaimodus.

Slimme techniek

Als je van de nieuwste technieken houdt, dan zul je vast en zeker de maairobot via de smartphone of tablet willen aansturen. Met deze Robomow RC304u is dat mogelijk. De slimme maaier is te besturen via de iOS app of de Android app. Ook kan de robotmaaier via een afstandsbediening van afstand worden bestuurd. De mogelijkheden zijn dus enorm. De brede banden waarmee de RC304u is uitgerust, zorgen ervoor dat deze grasmaaier zeer wendbaar is.

Natuurlijke bemesting

Niet alleen neemt de Robomow robotmaaier jou al het maaiwerk uit handen, ook vervelende klussen als het gras afvoeren en het bemesten van het grasveld neemt de RC304u graag van je over. De grasrecycling techniek waarover deze robotmaaier beschikt, maakt dit mogelijk. De grasresten worden door middel van mulching klein gemaakt en door de grasrobot weer verspreid over het grasveld. De kleine grassnippertjes dienen daarmee als natuurlijke bemesting voor het gazon.

Hierdoor hoef je dus geen grasresten meer af te voeren en hou je in je container weer genoeg ruimte over voor ander GFT-afval. Daarnaast hoef je het gazon eveneens niet meer te bemesten. Naast deze twee voordelen zit er nog een pluspunt aan mulching. Gras recycling zorgt er namelijk ook voor dat je nauwelijks onkruid in het gazon krijgt. De kleine grasrestjes die door de Robomow worden uitgestrooid als bemesting, vullen namelijk de lege ruimtes tussen de grassprieten op. Hierdoor krijgt onkruid geen gelegenheid meer om op te komen.

Stille maaier

Ondanks het feit dat deze robotmaaier zeer krachtig is, gaat hij toch stil te werk. Tijdens het maaien produceert de RC304u een geluid van 62 dB. Hierdoor kun je gewoon lekker in de tuin ontspannen, terwijl de Robomow het vervelende maaikarwei voor zijn rekening neemt. Ook de omgeving zal geen geluidsoverlast ondervinden wanneer de maairobot het gazon aan kant maakt.

Nog even de voordelen en nadelen van deze best verkochte robotmaaier bekijken? We zetten de highlights voor je op een rijtje. De RC304u van Robomow:

 • heeft een maaibreedte van 28 centimeter
 • kan een hellingsgraad tot 36% aan
 • heeft regensensors
 • is van afstand via apps te besturen
 • is te besturen met een afstandsbediening
 • heeft een randmaai-modus
 • laadt automatisch op en hervat het maaiprogramma

15 thoughts on “Top 5 best verkochte robotmaaiers

 1. Ik ben op zoek naar een robotgrasmaaier die 2 afzonderlijke grasperken kan maaien . Tussen dEze beide grasperken ligt een effen verhard paadje uit trommelklinkers .
  Blijkbaar kunnen niet alle merken dit over deze niet graszone rijden .

  Met vriendelijke groeten

  Marc

  1. Beste Marc,

   De meest robotmaaiers kunnen over een verhard pad rijden, mits het effen is en op dezelfde hoogte ligt als het gras (om beschadiging aan de grasmaaier en messen te voorkomen). Daarbij is het natuurlijk niet de bedoeling dat de maairobot vastloopt op je pad. Mocht dit het geval zijn, dan kun je bijvoorbeeld in je pad met klinkers een (niet te smalle smalle) doorgang creëren van 1) een strook gras of 2) enkele grote stoeptegels. De begrenzingsdraad breng je dan zo aan dat de robotmaaier door de corridor wordt geleid en gemakkelijk de tweede zone kan bereiken. Een andere oplossing is om een aparte tweede zone te maken waar je de robot maaier handmatig naartoe verplaatst. Hier heb je dus wel weer extra werk mee.

   Vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 2. Jullie noemen als nummer één de McMulloch ROB600, verderop in de teksten wordt afwissend gesproken over McCulloch en McMulloch, dat is op zijn minst verwarrend.
  Ik ken McCulloch als een van oorsprong Amerikaanse fabrikant van o.a. kettingzagen. Toen die failliet ging is het merk met machines verkocht naar China. Moet ik begrijpen dat Husqvarna het merk nu heft overgenomen van de Chinezen, of is Husqvarna zelf nu in Chinese handen?
  Gardena is overigens ook door Husqvarna overgenomen, maar dat zie ik in jullie tekst niet.

  1. Beste Jan,

   Bedankt voor je oplettendheid ten aanzien van McCulloch! We hebben het inmiddels gecorrigeerd. Op onze merken pagina is te lezen dat zowel Gardena als McCulloch deel uitmaken van het Husqvarna concern.

   Vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 3. Ik heb een voortuin van 150m2 en een achtertuin van 200-250m2. Helaas zijn deze niet goed samen te voegen. in mijn achtertuin valt vaker blad en kleine takjes. Ik heb begrepen dat de Robomow hiermee wel overweg kan, maar de type Gardena messen (kleine scheermesjes) niet zo goed. Deze klappen weg, of blokkeren.
  Is dat getest? Dat zou voor mij de enige reden zijn om Robomow te kiezen, anders zou ik bijvoorbeeld 2x de 38i van Gardena kunnen nemen

  mvg

  Roel

  1. Beste Roel,

   Een Robomow of Wolf Garten robotmaaier heeft inderdaad een sterk mes uit 1 stuk welke niet naar binnen klapt wanneer het in aanraking komt met gevallen voorwerpen. Uiteraard is het beter om regelmatig het gazon vrij te maken van blad en takjes, maar in principe kan de Robomow hier goed mee overweg. Daarnaast is het toch goed om te kijken of er een manier is om de gebieden wel samen te voegen, want dit bespaart je de aanschaf van een extra robotmaaier.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

   1. Dank!. Ik zat al te kijken naar de McCulloch. Voor en achtertuin zijn gescheiden door grindpad en een hek langs het huis. Je kunt uiteraard de robot optillen en verplaatsen, maar daar heb je tijdens afwezigheid niets aan. 2 robots OK, maar moet ook 2x plek zoeken voor het dock waar de tuinberegening niet komt

 4. Een paar vraagjes: In mijn tuin heb ik stroomdraden liggen (230 volt) in hoeverre heeft een robotmaaier hier last van? Ze liggen ongeveer 60 cm diep. Hangt de maai-capaciteit van de capaciteit van de accu? Ik wil graag een robomow rc308u of een rc304u kopen, en vroeg mij af of de accu het einige verschil tussen deze beide is

  1. Beste,

   Een robotmaaier heeft geen last van deze stroomkabels. De Robomow RC304u robotmaaier met 2.4Ah accu is geschikt voor gazons tot maximaal 1.000 vierkante meter, waar de RC308u met een 3.0Ah accu een gazon van maximaal 1.500 meter kan onderhouden. Verder zijn deze tuinmachines identiek.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 5. Goedemiddag,

  Ik ben op zoek naar een robotmaaier welke 2 zones door middel van het oversteken van een pad moet kunnen bereiken.

  Nu ben ik benieuwd wat de minimale breedte moet zijn van deze doorgang.
  Of waar ik dit kan vinden van iedere robot maaier.

  Met vriendelijke groet,

  Pieter

  1. Beste Pieter,

   Elk type (merk) robotmaaier heeft zo zijn eigen specificaties, ook als het op het manouvreren door smalle doorgangen gaat. Het bestse wat je kunt doen is 1) het kiezen van een of meerdere geschikte robotmaaier gelet op je tuinoppervlak en 2) daarna via de website van de fabrikant de gebruikershandleidingen downloaden en doorlezen. In deze handleiding staan ook de minimale afstanden.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

 6. Beste, wij zijn op zoek naar een robotmaaier. Onze tuin is volledig vlak en is 1 groot rechthoek zonder bochten (600m2). Maar op de grens staan enkel grote bomen, oa ook eik. Welke maaier kan tegen gevallen eikels en kleine tot grote gevallen takken? Alvast bedankt

 7. Ik heb twee niet aan elkaar gekoppelde gazons elk 450 vierkante meter. Kan ik een Robomow kopen en twee laadstations die ik dan plaats op elk van de twee velden. Dan zou ik enkel de Robomow manueel van het ene veld naar het andere moeten verplaatsen. Vindt de maaier in dit geval altijd zijn laadstation ?

  1. Beste Georges,

   Indien de tweede zone niet voor de robotmaaier toegankelijk is, kun je in deze zone een aparte perimeterschakelaar plaatsen. Let op, dit is alleen verstandig wanneer de maairobot in 1 maaibeurt deze secundaire zone kan maaien. Anders is het plaatsen van een tweede laadstation een goede keuze. De grasmaaier kun je daarna inderdaad optillen en tussen de zones verplaatsen. Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *