Beschermende kleding voor de kettingzaag | Voor het werken met kettingzagen is passende beschermende kleding vereist. We geven aan welke kleding verplicht is en waarom:

Vergelijk de beste veiligheidsmiddelen
Nu vergelijken
Echo kettingzaag CS-450

Inhoudsopgave

Snijbescherming handschoenen

In de snijbeschermingshandschoenen zijn lange scheurvaste draden verwerkt. Als de kettingzaag de hand raakt tijdens het lopen, scheurt de kettingzaag de buitenste stof en pakt hij de draden op die er met de ketting in geweven zijn. Deze wikkelen zich om het aandrijfwiel van de kettingzaag. De ketting wordt geremd en binnen enkele seconden geblokkeerd. Zo zijn ze beschermd tegen verwondingen aan handen en vingers.

Snijbescherming broek

Lange scheur vaste draden worden in de snijbeschermingsbroek (zaagbroek) verwerkt. Als de kettingzaag de broek raakt tijdens het lopen, scheurt de kettingzaag de buitenste stof en pakt hij de draden eronder op met de ketting. Deze kronkelen zich om het aandrijfwiel van de zaagmachine heen. De ketting wordt geremd en binnen enkele seconden geblokkeerd. Zo zijn ze beschermd tegen verwondingen in het beengebied, bijvoorbeeld aan de dij.

Strakke en passende bovenkleding

Kleding moet strak zitten zodat je niet gehinderd wordt in je werk. Bovendien vormt brede kleding een extra gevaar bij het werken met de motorzaag. Brede kleding kan snel vast komen te zitten in struiken of takken en is daarom een verhoogd risico wanneer de kettingzaag draait. Je kunt ongecontroleerde bewegingen maken. Een sjaal mag bijvoorbeeld niet worden gebruikt bij het werken met een kettingzaag. Gebruik geen sieraden. Ook lang haar kan gevaarlijk zijn.

Beschermende jas

Gesneden jassen bieden dezelfde bescherming als een gesneden beschermingsbroek: de gesneden beschermingsjas heeft lange scheur vaste draden. Als de ketting zaag de jas raakt terwijl hij loopt, scheurt de kettingzaag eerst de buitenste stof en pakt hij de draden eronder op met de ketting. Deze zijn om het aandrijfwiel van de kettingzaag gewikkeld. De ketting wordt geremd en binnen enkele seconden geblokkeerd. Zo zijn ze beschermd tegen verwondingen in het boven lichaamsgebied, bijvoorbeeld op de borst.

Veiligheidsbril (bijv. veiligheidshelm met vizier/gelaatsbescherming)

Ook al werk je met de beste kettingzaag, er komt altijd stof in de lucht of er worden kleine stukjes hout rondgeslingerd. Bescherm je ogen tegen stof en stukjes. Stel je voor dat je geen veiligheidsbril op hebt en je krijgt veel stof in je ogen. Je zult zich ongecontroleerd verplaatsen en de lopende kettingzaag is een aanzienlijk risico. Houd altijd goed zicht bij het werken met de ketting zaag.

Gehoorbescherming (bijv. gehoorbescherming)

Van kettingzagen is bekend dat ze luidruchtig zijn wanneer ze worden gebruikt. Ze hebben vaak een hoog geluidsvermogensniveau. Apparaten op batterijen zijn vaak de stilste varianten. Benzinemotorzagen zijn nog luider. Bescherm dus je oren en je gehoor met een geschikte gehoorbeschermer, bijvoorbeeld met oorbeschermers met een capsule. Je oren zullen je er dankbaar voor zijn.

Veiligheidsschoenen

De veiligheidsschoenen hebben een hoge bovenzijde en zijn gemaakt van leer of rubber. Binnenin zijn ze uitgerust met stalen kappen en snijbeschermingsinzetten om de voet te beschermen. Als een lopende kettingzaag de schoen raakt, brengt het beschermingsmateriaal de ketting tot stilstand voordat het materiaal wordt doorboord en de voet verwondt.

Bestel direct beschermingsuitrusting
Nu bestellen