Ambrogio L300R Elite review | De Ambrogio L300R Elite is een robotmaaier die niet voor iedereen geschikt is. Waar de meeste consumenten genoeg hebben aan robotmaaiers die tot rond de 1.000 m2 maaien, kan de Ambrogio robotmaaier tuinen aan tot wel 6.000 vierkante meter. Hiermee is de grasmaaier robot dus alleen bedoeld voor diegene met een flinke lap grond.

Maar hoe goed is deze Ambrogio robotmaaier nu in staat om je gazon te onderhouden? Wat zijn de verschillen met de duurdere modellen van concurrenten als Husqvarna en Robomow? We gaan dit en nog veel meer in onderstaande review bekijken.

Ambrogio L300R Elite

Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Ambrogio L300R Elite

 • Capaciteit van maximaal 6.000 m2
 • Gemaaid gazon sensor
 • Algoritme voor intelligent maaien
 • Geschikt voor meerdere zones

Ambrogio L300R Elite in de praktijk

Productiviteit

Capaciteit werkgebied

De Ambrogio L300R Elite kan worden uitgerust met meerdere accu’s waardoor hij in staat is om, onder ideale omstandigheden, gazons tot 6.000 vierkante meter te onderhouden. Bestaat je gazon uit diverse steile hellingen en/of zijn er verschillende obstakels te vinden? Dan is het goed om rekening te houden met een marge van ongeveer 20%. Rekenen we hiermee dan komt de aanbevolen werkgebied capaciteit uit op 4.800 vierkante meter.

Maximaal niveau verschil in werkgebied

Doordat de robot grasmaaier is voorzien van twee zelfreinigende achterwielen met kleine spikes, heeft de maairobot geen enkel probleem met hellingen tot 45% (24 graden). Deze extra grip zorgt er dan ook voor dat het toestel geschikt is voor zowel eenvoudige als complexe tuinen.

Accu

Type accu

Aan batterijen geen gebrek, want de Ambrogio L300R Elite robotmaaier heeft een aantal batterijen tot zijn beschikking. Het betreft 25,9 Volt lithium-ion accu’s met een batterijcapaciteit van 15Ah tot 30Ah die erg efficiënt zijn en waardoor de robotmaaier ook geschikt is voor gazons met deze afmetingen.

Maaitijd

Met 15Ah aan accucapaciteit kan de Ambrogio L300R Elite robotmaaier ongeveer 5 uur aaneengesloten maaien. Verdubbel je de accucapaciteit naar 30Ah, dan is het theoretisch mogelijk dat de grasmaaier robot 10 uur continu aan het werk is en hiermee tot 6.000m2 kan onderhouden! Vanwege de grote accucapaciteit heeft de Ambrogio L300R Elite robot grasmaaier ook even tijd nodig om zichzelf weer helemaal op te laden, voordat hij aan een nieuwe maaisessie kan beginnen.

Oplaadtijd

De oplaadtijd varieert namelijk tussen 5 en 8 uur, naar gelang de batterij uitrusting (15Ah vs 30Ah). Maar dan nog is de maaitijd/laadtijd ratio erg goed te noemen! Komt de Ambrogio L300R Elite robotmaaier tot de ontdekking dat het batterijniveau aan de lage kant zit, dan rijdt hij automatisch uit zichzelf richting het docking station waar hij zich aandockt en zal opladen. Is de Ambrogio robotmaaier eenmaal bijgeladen, dan vervolgt hij wederom automatisch het door jou ingestelde maaiprogramma. Het is dus niet nodig om de maairbot te helpen of een weer een zetje te geven.

Maaisysteem

Messen

Ambrogio L300R Elite - messen

Een stalen mes van 36 centimeter doorsnede met 4 vlijmscherpe snijkanten zorgt voor een mooi maairesultaat. Het mes zit vast aan een modulaire maaimotor. Komt de Ambrogio L300R Elite grasmaaier robot een gedeelte tegen waar het gras wat aan de hoge kant is, dan zal het toestel de messen sneller laten draaien. Rijdt de grasrobot over een stuk gazon met reeds (recentelijk) gemaaide zones, dan zal het stervormige mes in draaisnelheid vertragen om zodoende de maaimotor en accu te ontzien. Dit werkt uiteraard levensduur verlengend. Het maaimes is erg sterk en in staat om kleine takjes of dennenappels te verpulveren, maar hoe meer weerstand hoe sneller het mes uiteindelijk zal slijten. Voorkomen is beter dan genezen, dus met enige regelmaat je gazon inspecteren en vrij te maken van obstakels is aan te raden.

Maaibreedte & Maaihoogte

Het modulaire roestvrij stalen mes met 4 snijkanten heeft een diameter van 36 centimeter waardoor de Ambrogio L300R Elite elke keer dat hij over het gazon rijdt een flinke hoeveelheid gras weg kan maaien. De maaihoogte is eenvoudig instelbaar tussen de 24 en 64 millimeter zodat het gazon altijd op de door jou gewenste hoogte kan worden gemaaid.

Motor

De Ambrogio L300R Elite robotmaaier is voorzien van borstelloze motoren waarmee zowel de wielen als de maaimotor worden aangestuurd. Het gebruik van borstelloze motoren heeft een positief effect op de efficiency van de machine. Niet alleen maakt de maairobot minder lawaai, de motoren vergen ook minder robotmaaier onderhoud dan klassieke motoren omdat ze minder snel slijten.

Meerdere zones

Voor complexe tuinen is de Ambrogio L300R Elite robotgrasmaaier goed geschikt. Hij rijdt namelijk uit zichzelf heen en weer tussen de verschillende zones. Voorzien van sterke wielen met extra grip heeft de grasrobot geen moeite met het oversteken van ander (ruwer) terrein zoals paden en stoepen. Gelukkig maar, want je wilt de robotmaaier vast niet van zone naar zone tillen. Daar heb je hem namelijk niet voor gekocht. Om ervoor te zorgen dat hij tussen zones kan manouvreren, is het noodzakelijk om de bergrenzingsdraad ook bij de andere gebieden aan te leggen en zorg te dragen voor een corridor waardoor de robot grasmaaier kan oversteken.

Grasrecycling

Het gras wordt door de mulchwerking zeer klein versnipperd en en hoeft niet te worden opgeruimd. Het maaisel is  namelijk zo klein dat het helemaal tot op de gazonbodem valt, alwaar het composteert en zodoende een natuurlijke meststof je gazon vormt. Na verloop van tijd wordt je gazon gezonder, sterker en het gras zal er beter van groeien. Maaien met regen komt de maai-efficiency niet ten goede omdat er gras aan onder andere de messen en de wielen blijven kleven en je kans loopt op beschadiging van het gazon. Gelukkig is de Ambrogio L300R Elite robotmaaier uitgerust met een regensensor.

Regensensor

Iedere Ambrogio L300R Elite robotmaaier is weerbestendig, maar om goed gebruik te kunnen maken van de grasrecycling functie en het gazon niet te beschadigen, zijn ze uitgerust met een regensensor. Aan de achterkant van het toestel is een regensensor geïntegreerd (gevoeligheid is instelbaar) die ervoor zorgt dat de grasmaaier robot met regen niet gaat maaien. Staat de maairobot in zijn basisstation en gaat het regenen? Dan zal hij rustig blijven wachten. Is de Ambrogio L300R Elite robotmaaier reeds elders op het gazon aan het werk en voelt hij dan regendruppels op zijn dak? Hij maakt gelijk rechtsomkeert en rijdt richting het laadstation om te wachten op droge perioden.

Maaipatroon

De Ambrogio L300R Elite is een toestel wat het gazon in willekeurige banen maait. Hierdoor is er sprake van een efficiënte gazondekking omdat het gras telkens in verschillende richtingen wordt gemaaid. Teven wordt spoorvorming door wielen voorkomen.

Gemaaid gazon sensor

Op het frame van de Ambrogio L300R Elite robotmaaier zijn sensoren aanwezig die herkennen of het gras reeds gemaaid is. Rijdt de robotmaaier rondjes in je tuin, dan wil hij natuurlijk geen gebieden maaien waar hij al recentelijk is geweest. Komt hij een gemaaid gebied tegen, dan verlaagt de maairobot de rotatiesnelheid van het maaimes om energie te besparen en zodoende maaitijd te maximaliseren.

Spiraalvormig maaien

Een robot maaier heeft soms enkele unieke eigenschappen die ervoor zorgen dat het gras altijd op de beste manier wordt gemaaid. Waar de Ambrogio L300R Elite met zijn “gemaaid gazon sensor” gebieden met kort gras herkent, kan de robot grasmaaier ook gebieden met dikker of hoger gras herkennen. Komt hij zo’n gebied tegen, dan zal hij meteen de “spiraal maaien modus” activeren en de plek automatisch in een spiraalvormige beweging in steeds grotere cirkels gaan maaien. Is de machine eenmaal klaar dan pakt hij uit zichzelf zijn maaischema weer op.

Robotmaaiers vergelijken: Ambrogio L300R Elite vs Husqvarna 450X vs Robomow RS635 Pro S

Wij van robotmaaiervergelijken.nl houden uiteraard van robotmaaiers vergelijken. Dus hoe verhoudt de L300R Elite zich nu in vergelijking met zijn concurrenten? In onderstaande vergelijkingstabel zetten we de belangrijkste kenmerken van de Ambrogio L300R Elite, Husqvarna 450X Automower en de Robomow RS635 Pro S naast elkaar.

Ambrogio L300R Elite review

Navigatie

Algoritme voor intelligent maaien

Uitgerust met een systeem met geavanceerde maai-algoritmes zorgt de Ambrogio L300R Elite robotmaaier ervoor dat het complete terrein in korte tijd op een zo efficiënt mogelijke manier wordt gemaaid.

Kompas systeem module

De kompas systeem module bestaat uit drie sensoren, te weten een gyroscoop, magnetometer en een versnellingsmeter. Met behulp van deze sensoren is de robotgrasmaaier in staat om een precieze padrichting aan te houden en op een effectieve manier over je gazon te navigeren.

Gyroscoop

Om ervoor te zorgen dat de robotmaaier zo efficiënt mogelijk kan maaien, is het toestel voorzien van een gyroscoop. Deze optimaliseert alle bewegingen en acties van de robot grasmaaier. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met hellingen, de richting waarin gemaaid wordt en de snelheid van de maaimotor.

Geluidsniveau

Ben je voornemens een Ambrogio L300R Elite robotmaaier te kopen, dan wil je hoogstwaarschijnlijk ook weten of en zo ja hoeveel lawaai de robotgrasmaaier produceert. We kunnen gerust zeggen dat de Ambrogio niet de meest stille robot grasmaaier op de markt is, maar daar merk je weinig van op een gazon dat enkele duizenden vierkante meters omvat. Het geluidsniveau ligt tussen de 65 en 75 dB. Hiermee is hij slechts iets luider dan de Husqvarna en Robomow robotmaaiers die qua werkgebied capaciteit bij de L300R in de buurt komen.

Bediening

App

Op de achterkant van de maairobot is een duidelijke en eenvoudig bedieningspaneel aanwezig waarmee je instellingen van de robot grasmaaier kunt wijzigen. Omdat je misschien niet telkens weer richting je volautomatische tuinhulp wilt lopen, is de Ambrogio L300R Elite robotmaaier middels je smartphone of tablet te bedienen.

Wanneer je eenmaal de app geïnstalleerd hebt wijst alles zich vanzelf en is het niet meer nodig iedere keer naar de robotgrasmaaier toe te lopen. Waarvoor je nog wel uit je luie stoel moet komen is het af en toe schoonmaken van de machine en het uitvoeren van klein onderhoud zoals het vervangen van het maaimes wanneer deze niet scherp genoeg meer is.

Met de app is het mogelijk om een actueel status rapport op te vragen, instellingen te bekijken en instellingen te wijzigen zoals het aanpassen van het maaischema. Tevens is het mogelijk om de Ambrogio L300R Elite robot grasmaaier met je smartphone of tablet te besturen. Het is dan wel geen Xbox360 controller die je in je handen hebt, maar je kunt de maairobot zelf een bepaalde richting uitsturen wanneer je dat wilt. Het updaten van de software gaat daarnaast erg makkelijk en is eenvoudig via de app te regelen!

Veiligheid & Beveiliging

Kantel- en optilsensor

Een robot grasmaaier is erg veilig. Om verwondingen aan jezelf en je dierbaren te voorkomen is de Ambrogio L300R Elite robotmaaier volgestopt met sensoren die automatisch de mesmotor stoppen wanneer het toestel kantelt of wordt opgetild. Je kunt dus gerust de grasrobot aan de achterkant optillen om de onderkant te inspecteren op vuil. Mocht je de robotgrasmaaier schoon willen maken is het wel noodzakelijk de machine eerst “uit” te zetten.

Handgreepsensor

De Ambrogio L300R Elite robotmaaier is voorzien van een handvat aan de achterkant van de machine. Hiermee kun je de robot grasmaaier eenvoudig optillen. Doordat dit handvat is uitgerust met gevoelige sensoren, heeft het toestel direct in de gaten wanneer iemand hem op wil tillen. Dit signaal stuurt de maaimotor aan die vervolgens automatisch en direct stopt met roteren zodat het mes meteen stil komt te staan. Op deze manier worden verwondingen voorkomen!

Botssensor

Deze hindernis detectiesensor is eigenlijk bij iedere grasmaaier robot aanwezig en ontbreekt dus ook niet op de Ambrogio L300R Elite. In principe geldt nog steeds de regel dat je het gazon zo veel mogelijk vrij moet houden van rondslingerende takken, stenen of overige obstakels die de robotgrasmaaier kunnen belemmeren. Mocht de maairobot toch een obstakel tegenkomen, dan wordt dit door de sensoren gedetecteerd. Hierna stopt de robot maaier, maakt een draai en gaat in een andere richting verder.

Rode STOP-knop

Bovenop de Ambrogio robotmaaier zit een grote rode STOP-knop waarmee je de machine (dus ook het mes) ogenblikkelijk kunt stoppen wanneer je dit nodig acht.

Alarm en PINcode

Dieven of andere personen die onrechtmatig gebruik willen maken van de Ambrogio L300R Elite komen van een koude kermis thuis. Elke keer dat je de grasrobot wilt programmeren ben je namelijk verplicht een PIN code in te toetsen. Dit geeft een veilig gevoel. Een SMS-alarm module is optioneel bij te bestellen.

Accessoires

Koop je een Ambrogio L300R Elite dan krijg je gelukkig een aantal robotmaaier accessoires standaard meegeleverd. Met de handleiding, oplaadstation, 200 meter perimeterdraad en 200 bevestigingspennen kun je gelijk aan de slag. Mocht je de robotgrasmaaier extra willen verwennen, dan zijn er beschermdakjes voor het oplaadstation beschikbaar. Deze zijn apart bij te bestellen.

Minpunten

Is het gewicht van een robotmaaier van doorslaggevend belang? Wij hopen van niet. Want aangezien de Ambrogio robotgrasmaaier over 1 groot maaimes beschikt, is deze wel iets zwaarder dan bijvoorbeeld de Husqvarna Automower 450X die het maaien met 3 kleine mesjes voor elkaar krijgt. Maaien van je gazon kan de Ambrogio robotmaaier als geen ander, maar waar ook de Ambrogio L300R Elite last van heeft (net als de meeste andere maairobots) is dat hij niet alle gazonranden even goed mee kan pakken. De messen kunnen niet (zoals bij Robomow) buiten de wielen maaien om net dat extra beetje afwerking te kunnen leveren. Voor strakke gazonranden zal een wat werk met de grastrimmer noodzakelijk zijn.

Voor welke doelgroep geschikt?

Voor wie is de Ambrogio L300R Elite dan uiteindelijk geschikt? 1) Je hebt een complexe tuin van maximaal 6.000 vierkante meter met verschillende hellingen, obstakels en nauwe doorgangen, 2) je vind het niet erg om af en toe de grastrimmer te pakken, 3) je wilt gebruik maken van de app voor extra bedieningsgemak en 4) je schaarse vrije tijd besteed je liever aan andere (leukere) dingen.

Ambrogio L300R Elite review: conclusie

Deze Ambrogio L300R Elite robot grasmaaier is dankzij zijn goede navigatiesysteem en de uitstekende werking van de “gemaaid gazon sensor” een betrouwbare, robuust gebouwde en efficiënte grasmaaier robot die zijn afspraken continu nakomt. Het is een volautomaat die je gerust zijn gang kunt laten gaan zonder er dagelijks naar om te hoeven kijken. In het begin ben je natuurlijk nieuwsgierig hoe hij functioneert en of het wel goed gaat, maar als je eenmaal ziet dat de Ambrogio L300R Elite prima maait kun voor de volle 100% op de grasmaaier robot vertrouwen. Heb je een klein gazon dan kun je de Ambrogio L300R Elite maairobot beter links laten liggen. Want met een werkgebied capaciteit van maximaal 6.000m2 is dit een flinke machine die voor kleine gazons overkill betekent. Daardoor is het ook altijd van belang dat je robotmaaiers vergelijken gaat op basis van gazonoppervlak.

Belangrijkste specificaties van de Ambrogio L300R Elite

Nog even de belangrijkste specificaties van deze Ambrogio L300R Elite robotmaaier op een rijtje:

 • Capaciteit werkgebied: 6.000 m2 (aanbevolen 4.800 m2)
 • Maximale helling: 24 graden / 45%
 • Maaihoogte (min-max): 24-64 mm
 • Maaibreedte: 36 cm (1 mes)
 • Werktijd: 5-10 uur
 • Laadtijd: 5-8 uur
 • Geluidsniveau: 65-75 dB
 • Beveiliging: sensoren, alarm en pincode
 • Overig: de Ambrogio L300R Elite wordt geleverd met 200 meter begrenzingsdraad en 200 pennen

Speciaal voor de echte groot grondbezitters: de Ambrogio L400 Elite

Dacht je na het lezen van deze review dat de Ambrogio L300R Elite qua werkgebied capaciteit tot de top of the class behoorde? Dan moeten wij je helaas teleurstellen. Het is uiteraard mogelijk om op een terrein groter dan 6.000m2 meerdere Ambrogio L300R Elite robot grasmaaiers samen te laten maaien, maar waarom dan niet eens kijken naar de Ambrogio L400 Elite? Dit verschrikkelijke maaimonster kan maar liefst 3 hectare (dat is 30.000 vierkante meter!) aan grasoppervlak onderhouden, oftewel meer dan 4 voetbalvelden.

Met onder andere een maaibreedte van 84 centimeter, scherpe messen die buiten de wielen maaien, instelbare maaihoogte van 25 tot 85 millimeter, mesmodulatie, GPS ondersteunende navigatie (geen grensdraad meer nodig) en gemaaid gras sensor is dit ongetwijfeld het beste wat je kunt kopen. Als je net als wij erg enthousiast bent geworden en deze Ambrogio L400 Elite wilt kopen, neem je dan wel minimaal 15.000 euro mee?

Ambrogio L400 Elite robotgrasmaaier

Over Ambrogio

Ambrogio is een robot grasmaaier merk van Zucchetti Centro Sistemi SpA (ZCS), opgericht in 1985 en wereldleider in automatisering en robotica, alwaar zij een erg goede reputatie heeft opgebouwd. ZCS zit niet stil en ontwerpt, produceert en verbetert continu haar robotgrasmaaiers.

Bestel direct een robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een robotmaaier in België
Nu kopen