Ambrogio L30 Elite review | We bekijken wederom een robot grasmaaier van Italiaanse makelaardij. De stoere Ambrogio L30 Elite robotmaaier, geproduceerd door de ZCS Company, heeft een capaciteit van 1.100 m2 en kan overweg met hellingen tot 24 graden. In deze review vergelijken we de Ambrogio L30 Elite met de Husqvarna 310 Automower en de Robomow RC304 en kijken of deze Italiaan zijn mannetje staat.

Ambrogio L30 Elite

Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
Vergelijk de best verkochte robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Ambrogio L30 Elite

 • Capaciteit van maximaal 1.100 m2 (aanbevolen 880 m2)
 • Gemaaid gazon sensor
 • Borstelloze maai- en wielmotoren
 • Geschikt voor meerdere zones

Ambrogio L30 Elite robot grasmaaier

Productiviteit

Capaciteit werkgebied

Heb je een eenvoudig en rechthoekig vlak gazon zonder obstakels en hellingen? Dan is de Ambrogio L30 Elite in staat om 1.100 vierkante meter te onderhouden. Omdat de meeste mensen over een gazon beschikken wat niet onder “ideaal” wordt verstaan, is het goed om rekening te houden met een marge van +/- 20%. De aanbevolen gazongrootte ligt zo rond de 900 vierkante meter. Wat opvalt is dat zowel de Husqvarna 310 Automower als de Robomow RC304 ongeveer dezelfde maximale capaciteit hebben, maar dat Robomow hier een flinke marge op rekent en 500 m2 aanbeveelt.

Maximaal niveau verschil in werkgebied

Aangezien in de meeste tuinen wel enige hellingen aanwezig zijn, is het geen optie om deze niet te maaien. Momenteel zul je deze stukken gras namelijk ook gewoon maaien, zij het met een hand grasmaaier, benzine grasmaaier of misschien wel een zitmaaier. Kies je voor een robot maaier, dan verwacht je ook dat hij het gehele terrein aan kan. Bij Ambrogio zit je wat dat betreft goed. De robotgrasmaaiers zijn sterk en weerbestendig en dit geldt dus ook de Ambrogio L30 Elite. Het toestel kan goed omgaan met kleine oneffenheden in de tuin en is in staat om hellingen tot maximaal 45 procent zonder problemen kort te houden, waarbij de aanbevolen hellingsgraad overigens ligt op 35 procent.

Accu

Maaitijd

Om de Ambrogio L30 Elite 2.5 uur uur te kunnen laten maaien, is het toestel voorzien van twee 26 Volt lithium-ion batterijen met een totale capaciteit van 5.0 Ah (2 x 2.5 Ampère-uur). De werktijd is hiermee uitstekend en een stuk langer dan de Robomow RC304 die met maximaal 50 minuten aan de lader moet. Met 70 minuten werkduur houdt de Husqvarna Automower het iets langer uit dan de RC304, maar onze L30 Elite is hier de absolute winnaar. Het uithoudingsvermogen van de Ambrogio robotmaaier wordt vergroot doordat het toestel gebruik maakt van 2 borstelloze DC wielmotoren en 1 borstelloze DC mesmotor die minder energie van de accu vergen en tevens minder aan slijtage onderhevig zijn.

Oplaadtijd

De Ambrogio L30 Elite is een volautomatische robotmaaier. Hij functioneert compleet autonoom en heeft niet veel aandacht nodig. Ook het opladen van zijn accu doet hij helemaal alleen, zonder hulp van buitenaf. Na een paar uur op het gras is de robot grasmaaier toe aan wat extra energie. Raakt de batterij van de machine leeg? Geen nood. Dan rijdt hij rustig en op zijn gemak terug naar het basisstation om daar gedurende maximaal 2 uur op te laden. Een voordeel van de robot grasmaaier is dat hij milieu vriendelijk is en geen uitstoot teweegbrengt omdat hij compleet elektrisch is.

Maaisysteem

Messen

Waar andere robotgrasmaaiers zijn uitgerust met kleine scharnierende maaimesjes of een groot 2 of 3 puntig mes, is de Ambrogio L30 Elite blij gemaakt met een stervormig maaimes met 4 snijtanden. De mesmotor wordt modulair aangestuurd, wat inhoudt dat in hoger gras het mes versneld rond zal draaien en in lager gras zal vertragen. Dit heeft een positieve uitwerking op de belasting van de maaimotor en de batterij.

Maaibreedte & Maaihoogte

Met een maaibreedte van 25 centimeter kan de Ambrogio L30 Elite per maaigang net iets meer gras wegmaaien dan de Robomow RC304 en de Husqvarna 310 Automower. De maaihoogte is in te regelen tussen 25 en 60 millimeter, waar de fabrikant aanraadt deze op ongeveer 30 millimeter te laten staan. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat in een bepaald seizoen het gras ineens een stuk sneller groeit. Is dit het geval dan kun je maaihoogte langzaam iets verhogen zodat er geen grote grasresten op je gazon belanden. Andersom geldt hetzelfde. Start je Ambrogio  L30 Elite op een grasveld met hoger gras dan raden wij je aan om de maaistand in het begin wat hoger te houden en deze trapsgewijs (bijvoorbeeld wekelijks) langzaam aan steeds een stapje terug te schroeven tot 25 a 35 mm.

Robotmaaiers vergelijken: Ambrogio L30 Elite vs Robomow RC304 vs Husqvarna 310

Ambrogio L30 Elite review

Vergelijken we de maaihoogtes tussen de drie modellen, dan is de Robomow RC304 in staat om het gras zeer kort af te snijden. Allen hanteren ze een hoogste stand van 60 millimeter. De maaibreedte is bij de Robomow RC304 wel het grootst, maar de maaitijd / laadtijd ratio ligt gemiddeld op 0.8 wat dan weer iets minder is dan de Ambrogio L30 Elite en de Husqvarna 310 met respectievelijk 1.3 en 1.2. Deze machines hebben dan een kleinere maaibreedte, maar zijn wel iets meer tijd maaiend op je gazon aan te treffen. Daarom is het altijd belangrijk om niet naar 1 aspect te kijken, maar meerdere technische specificaties van robotmaaiers met elkaar te vergelijken!

Meerdere zones

Kan de Ambrogio L30 Elite meerdere zones maaien en daarnaast ook nog (betegelde) paden of opritten oversteken? Jazeker! Mocht je een tuin hebben die bestaat uit meerdere “gazon zones” dan kun je de Ambrogio L30 Elite hier goed voor gebruiken. De grasmaaier robot kan maximaal 4 verschillende zones bedienen. Het enige wat hiervoor nodig is dat de begrenzingsdraad overal op een juiste manier is aangelegd zodat de maairobot op een goede manier tussen de zones kan navigeren. De maairobot rijdt uit zichzelf – via smalle doorgangen – naar de zone die gemaaid moet worden. Het is zelfs mogelijk om je tuin in 4 zones te verdelen en deze ook met verschillende maaihoogtes te programmeren in de macine. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld het gras in de voortuin korter laten maaien dat het gras in je achtertuin.

Grasrecycling

Elke Ambrogio L30 Elite maairobot is bedoeld om slechts kleine topjes van het gras af te maaien. Deze kleine topjes vallen vervolgens tussen de grassprieten en komen op de gazonbodem terecht. Hier zullen ze binnen korte tijd verteren en hun organische voedingsstoffen afgeven aan de bodem. Je kunt het zien als natuurlijke bemesting waardoor gazon gezonder en sterker wordt alsmede er groener uit gaat zien. Het is dus niet nodig om het gras op te ruimen! Laat je de robot grasmaaier grote stukken gras afmaaien, dan gaat het zogenoemde gras recyclen niet lukken en zul je alsnog zelf het gras aan moeten harken en weggooien. Is de grasmaaier robot op het gazon aan het werk en begint het te regenen?

Regensensor

Geen probleem voor de Ambrogio L30 Elite dankzij de ingebouwde regensensor. Want ondanks dat hij weerbestendig is, zal hij uit zichzelf besluiten om terug te keren naar het laadstation en daar de te wachten totdat het weer veilig is om te gaan maaien. Want zeg nou zelf, jijzelf gaat met de hand (benzine) grasmaaier of zitmaaier toch ook geen gras maaien als het regent? De Ambrogio L30 Elite houdt van effectief en efficiënt maaien en heeft er een hekel aan als de eigenaar (jij dus) hem te vaak moet ontdoen van gras en ander vuil. En ook niet onbelangrijk, van grasrecycling komt er tijdens natte omstandigheden niet veel terecht. Het is dan ook beter om de grasmaaier robot alleen met droog weer te laten maaien. Robomow heeft haar RC304 model tevens uitgerust met een regensensor, maar bij de Automower 310 van Husqvarna ontbreekt deze.

Maaipatroon

Spiraalvormig maaien

Naast het gebruikelijke maaien in willekeurige richtingen, is de Ambrogio L30 Elite ook in staat het zogenoemde spiraal maaien in te zetten. Dit doet het toestel overigens automatisch zodat je hier geen omkijken naar hebt. Komt de grasrobot namelijk een gedeelte tegen waar het gras iets hoger staat, dan schakelt hij direct over op de spiraalmaai-modus. Hij begint met kleine cirkels die steeds groter worden. Tijdens dit proces zal de mesmotor extra kracht aan de messen leveren om het gras vakkundig af te snijden. Is de maairobot eenmaal klaar dan vervolgt hij zijn weg weer in een andere richting.

Gemaaid gazon sensor

Een slimme robotgrasmaaier maait hetzelfde stuk gazon nooit twee keer in een enkele maaisessie. Nu, de Ambrogio L30 Elite is zo’n slimme maairobot. Betreedt hij een tevoren gemaaid gedeelte van het gazon, dan wordt dit herkend dankzij slimme software. De machine laat hierop zijn mes minder snel draaien om op deze manier energie te besparen en meer oppervlak op een enkele acculading te kunnen maaien. Deze bespaarde energie kan hij dan weer inzetten op andere gedeelten van het gras waar hij misschien wel een stuk in cirkels (spiraalvorm) moet maaien.

Verschillen met Robomow en Husqvarna

Zowel de Robomow 304 als de Husqvarna 310 Automower beschikken niet over deze functie waarmee zojuist gemaaid gazon wordt gekend. Maar wat bijvoorbeeld Husqvarna dan wel weer goed doet, is dat bij de Automower 310 een weer-timer aan boord is, die continue in de gaten houdt of het gras sneller of minder snel groeit, naar gelang het maaiseizoen. Het toestel past hierop zijn maaitijd aan!

Navigatie

Algoritme voor intelligent maaien

Niet alleen de duurdere modellen als de Ambrogio L300R Elite zijn uitgerust met een intelligent maaisysteem. Ook de Ambrogio L30 Elite heeft een scala aan vernuftige technieken aan boord die middels geavanceerde wiskunde algoritmes ervoor zorgen dat het complete gebied zo snel mogelijk vakkundig wordt gemaaid.

Kompas systeem module

De kompas systeem module bestaat uit een aantal sensoren, waaronder een versnellingsmeter en gyroscoop die ervoor zorgen dat de Ambrogio L30 Elite in staat wordt gesteld om een nauwkeurige richtingspad aan te houden en op een slimme manier over je gazon te navigeren. De gyroscoop zorgt ervoor dat de maairobot efficiënt kan maaien. Alle bewegingen en acties van de grasmaaier robot worden geanalyseerd en geoptimaliseerd. Zo wordt er continu bijgesteld op basis van hellingen, de maairichting en snelheid van de mesmotor.

Begrenzingsdraad

Alvorens je kunt genieten van een maaiende Ambrogio L30 Elite op je gazon, dien je eerst het oplaadstation en perimeterdraad aan te brengen. Het laadstation krijg een mooi plekje ergens aan de rand van je gazon. De grensdraad breng je op enkele centimeters van de rand van je gazon aan en – indien gewenst – om bijvoorbeeld bloemperken die je niet gemaaid wilt hebben. Eenmaal geïnstalleerd? Dan zorgen signalen tussen de robotgrasmaaier en de grensdraad ervoor dat de grasrobot in zijn werkgebied aanwezig blijft.

Geluidsniveau

Met een geluidsniveau wat maximaal 70 decibel haalt, is de Ambrogio L30 Elite niet de stilste robotmaaier die er te koop is. Hij maakt slechts enkele decibellen meer lawaai dan de Robomow RC304, maar kan in geen mogelijkheid tippen aan de Husqvarna 310 Automower die met 58 decibel in deze vergelijking de absolute winnaar is als het om geluidsniveau gaat. Maar wees gerust, ook de Ambrogio L30 Elite is nog steeds minder luid dan een benzine grasmaaier en zal zonder overlast te veroorzaken ook ’s morgens vroeg en ’s avonds laat je gras maaien.

Bediening

Gemak dient de mens en dat heeft ZCS ook ingezien. Op de Ambrogio L30 Elite is een Bluetooth ontvanger aanwezig die ervoor zorgt dat je de robotgrasmaaier op afstand kunt bedienen. Op smartphone en tablet kun je een App installeren waarmee je diverse instellingen in de maairobot kunt wijzigen en updates kunt downloaden. En wil je de robot grasmaaier graat zelf besturen? Ook dit is mogelijk. Bijvoorbeeld als je hem een stukje hoger gras wilt laten maaien, of een gedeelte op het gazon waar je straks gaat picknicken. Een leuke feature!

Veiligheid & Beveiliging

Kantel- en optilsensor

Niemand wil per abuis of in een onbewaakt ogenblik gemaaid worden door een robotmaaier, althans dat verwachten wij. Het is dan ook bijna niet mogelijk om jezelf aan de draaiende messen te verwonden, want de grasmaaier robot zit vol met gevoelige sensoren. Wordt de Ambrogio L30 Elite opgetild of kantelt deze dan stopt de maairobot gelijk de mesmotor die het mes aanstuurt. Het mes zal dus per direct stilvallen.

Botssensor

Het zal ongetwijfeld wel eens voor gaan komen dat de Ambrogio L30 Elite zachtjes tegen een voorwerp aanbotst. Dit kan zijn tegen een rondslingerende oude grasmaaier weggestopt in een hoekje van het gazon, een stoelpoot, grote steen of wellicht tegen een boom. Detecteren de botssensoren eenmaal een impact doordat de behuizing van de robot grasmaaier beweegt, dan stopt de robotmaaier gelijk. De wielmotoren en mesmotor worden uitgeschakeld waarna het toestel de opdracht krijgt om een stukje achteruit te rijden. Is dit eenmaal gebeurd, dan zal de machine een draai maken en een andere richting inslaan om nogmaals een impact met het object te voorkomen. Ook een robot grasmaaier stoot zich liever niet tweemaal achter elkaar aan dezelfde steen. Botssensoren worden overigens ook wel eens aangeduid als een hindernisdetectiesysteem.

Rode STOP-knop

Ben je bij de robotmaaier in de buurt en wil je deze graag per direct stoppen? De Ambrogio L30 Elite robotmaaier kan op elk moment worden stilgezet door de grote goed toegankelijke STOP-knop bovenop de machine in te drukken. De mesmotor zal gelijk stoppen met draaien en het mesblad zal stilvallen.

PINcode

Robotgrasmaaiers worden steeds vaker uitgerust met een pincode beveiligingssysteem. Om de grasrobot te beschermen tegen diefstal of ander oneigenlijk gebruik, is de robotgrasmaaier uitgerust met een 4-cijferige pin-code. Dankzij deze beveiliging is het alleen mogelijk de maairobot te starten en te programmeren nadat je de pincode hebt ingevoerd.

Accessoires

Bestel je de Ambrogio L30 Elite, dan krijg je standaard een aantal zaken meegeleverd. Standaard wordt de robotmaaier geleverd met een handleiding, 150 meter grensdraad en 200 haringen. Extra hoeveelheden zijn natuurlijk eenvoudig bij te bestellen. Tevens zijn er optioneel robotmaaier beschermhuisjes te verkrijgen om zowel de robot grasmaaier als het laadstation te beschermen tegen verschillende weertypes.

Ambrogio L30 Elite review - logo

Verschillen met de Ambrogio L30 Elite S+

Waar de Ambrogio L30 Elite is voorzien van 2 x 2.5 Ah batterijen met een totale werktijd op een volle acculading van 2.5 uur, heeft de Ambrogio L30 Elite S+ 3 x 2.5 Ah batterijen aan boord. Hierdoor is de werkduur uitgebreid naar maar liefst 4 uur. Door deze extra accu kan de Elite S+ tuinen tot 2.000 vierkante meter bedienen.

Ambrogio L30 Elite review: conclusie

Ambrogio is misschien een wat onbekender merk, maar dat wil niet zeggen dat het minder presteert. Integendeel. De Ambrogio L30 Elite robot grasmaaier is flexibel en daardoor zeer geschikt voor nagenoeg ieder type tuin. Of het nu een eenvoudig of complexe tuin betreft, hij voelt zich overal even goed thuis. Met hellingen tot 45% heeft het toestel geen problemen en presteert hier zelfs beter dan de Husqvarna 310 Automower en de Robomow RC304. De grasrobot zal er alles aan doen om je tuin in top shape te houden, neem dat maar van ons aan.

Voordelen

 • Voorzien van stille en duurzame borstelloze motoren
 • Regensensor aanwezig die ervoor zorgt dat de robotgrasmaaier met regen niet maait
 • Sensor gemaaid gras zodat de maairobot energie bespaart
 • Geschikt voor hellingen van maximaal 45%

Nadelen

 • Iets luider dan de concurrentie
 • Grenst je gazon aan een muur of hekwerk, dan kan het nodig zijn de grastrimmer uit de schuur te halen

Belangrijkste specificaties van de Ambrogio L30 Elite

De Ambrogio L30 Elite, een ideale grasrobot voor tuinen met krappe en/of smalle ruimtes, heeft als belangrijkste technische specificaties:

 • Capaciteit werkgebied: 1.100 m2 (aanbevolen 880 m2)
 • Maximale helling: 24 graden / 45%
 • Maaihoogte (min-max): 25-60 mm
 • Maaibreedte: 25 cm (1 mes)
 • Werktijd: 150 minuten
 • Laadtijd: 120 minuten
 • Geluidsniveau: 65-70 dB
 • Beveiliging: sensoren en pincode
 • Overig: de Ambrogio L30 Elite wordt geleverd met 150 meter perimeterdraad en 200 krammen
Bestel direct een robotmaaier in Nederland
Nu kopen
Bestel direct een robotmaaier in België
Nu kopen