13 dingen die je moet weten over een robotmaaier | Heb je er genoeg van om telkens maar weer achter de grasmaaier te moeten staan? De tuin is al vol met klusjes die gedaan moeten worden. Waarom zou je niet een van de meest tijdrovende, het gras maaien, laten doen door een hulpje: een robotmaaier?

Wolf Garten LOOPO S300 robotmaaier kopen

De best verkochte robotmaaiers in Nederland
Prijzen vergelijken
De beste verkochte robotmaaiers in België
Prijzen vergelijken

Inhoudsopgave

13 dingen die je moet weten over een robotmaaier

Het is een flinke aanschaf, maar een automatische grasmaaier bespaart je veel tijd én houdt je gazon in topconditie, zonder sneeuwschimmel. Als je hem goed installeert en gebruikt natuurlijk. Het installeren en gebruiken van een maairobot is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je van tevoren rekening mee moet houden. Welke dat zijn, lees je hier.

Bloemperken zijn veilig…

Het maakt meestal niet zoveel uit waar een robotstofzuiger komt, zolang deze maar niet vast komt te zitten of van de trap af valt (maar daar hebben ze meestal sensors voor). Dat is wel even anders met een robotmaaier. Je wilt de scherpe messen misschien niet overal in de tuin aan het maaien zien, zeker niet in een bloemperk. Het zal je misschien verbazen dat de meeste robot grasmaaiers niet echt een manier hebben om dit te detecteren, maar dat hoeft ook niet. Een robotmaaier hou je heel eenvoudig op het grasveld door zijn gebied in te perken met een perimeterdraad.

…en de robotmaaier zelf ook, dankzij een perimeterdraad

Een perimeterdraad (ook wel grensdraad of afbakeningsdraad genoemd) zorgt ervoor dat de robotmaaier alleen maar komt waar jij hem wilt hebben. Zo voorkom je ook dat je dure automower zichzelf schade toebrengt door over boomwortels of een steenpartij te schrapen, of de vijver in te rijden. Een perimeterdraad geeft een signaal af dat de robotmaaier ontvangt. Je legt de draad met grondpennen vlak boven de grond aan of steekt een ondiep greppeltje af om de draad helemaal netjes weg te werken. Je grasmaaier zal netjes binnen de lus blijven die je met de draad maakt. Ook kan hij, dankzij de perimeterdraad, makkelijk de weg terugvinden naar het basisstation.

Een robotmaaier zorgt voor zichzelf met een basisstation

Naast het feit dat je een maairobot netjes zijn eigen werkgebied kunt toewijzen met perimeterdraad, maak je hem helemaal zelfstandig met een basisstation. Bijna alle robotmaaiers werken op deze manier. Ze rijden zichzelf na het maaien terug naar het basisstation om weer op te laden. Dat betekent natuurlijk wel dat je het basisstation binnen bereik van elektriciteit moet plaatsen. Daarnaast graag op een vlakke ondergrond waar de robot maaier makkelijk in kan rijden. Je kunt hem in de regen rustig buiten laten staan, maar ’s winters is binnen opbergen (ook je basisstation) een beter idee, vanwege mogelijke vorstschade.

Is je gazon wel geschikt voor een robotmaaier?

Als je een robotmaaier wilt aanschaffen omdat je zelf al moeite hebt met alle kleine hoekjes van je gazon bij te houden, ben je misschien op het verkeerde pad. Robotmaaiers zijn handige apparaten, maar ze kunnen niet alles. Er zijn grenzen aan het bereik en aan de moeilijkheid van het terrein dat ze kunnen maaien. Daar moet je wel rekening mee houden, anders loopt de aanschaf van een grasrobot misschien uit op een teleurstelling. Kijk dus goed naar de specificaties van de robotmaaiers die je overweegt. Bij twijfel kun je altijd een vakman laten langskomen voor veelal gratis advies.

Een grasrobot houdt je gazon goed gevoed

De zorg voor een grasveld is meer dan alleen maaien. Ook een gezonde voedingsbodem is erg belangrijk. Gelukkig sla je met een robotmaaier deze twee vliegen in één klap. De meeste exemplaren komen over als een sloddervos die het maaiafval laat liggen. Maar dat is juist goed voor je gazon: de stukjes afgemaaid gras vormen een klein laagje mulch ofwel compost, waardoor de grasplantjes beter zullen groeien. Let wel op, deze laag moet niet te dik zijn: meer dan 1 cm laat niet genoeg licht en water meer door. Dit voorkom je door regelmatig te maaien met de robotmaaier, waardoor er steeds maar een klein stukje gras wordt afgemaaid, dat makkelijk kan worden verwerkt.

Verticuteer voor je begint met robotmaaien

Vanwege het feit dat robotmaaiers een laagje grasafval achterlaten, is het goed als de grasbodem niet te veel mos en organische resten heeft, voordat je de robotmaaier in dienst neemt. Dat bereik je door het grasveld te verticuteren, wat je overigens ook periodiek kunt herhalen. Bij verticuteren haal je, met speciaal tuingereedschap, het mos en overig materiaal tussen je gras uit, wortels en al. Het gras zelf beschadig je hierbij niet of minimaal. Dit lijkt misschien een vervelend klusje, maar je hoeft het maar heel zelden te doen en het is heel goed voor je gazon.

Vermijd maaien bij nat gras

Robot grasmaaiers zijn echte buitenapparaten, en kunnen prima tegen een spatje regen terwijl ze in hun basisstation staan. Veel modellen hebben ook de mogelijkheid om nat gras te maaien zonder stuk te gaan. Toch kun je dit beter niet doen. Het natte gras blijft gemakkelijk aan je maaier plakken, waardoor je een minder goed resultaat krijgt tijdens zo’n maaibeurt en erna. Ook het grasrecyclen van je grasveld lukt zo minder goed. Daarom hebben veel robotmaaiers ook een sensor om te bepalen of het gras te nat is om te maaien, wat ook door bijvoorbeeld dauw kan ontstaan. Heeft je maaier niet zo’n sensor, dan moet je er zelf even op letten.

Een robotmaaier is (bijna) onderhoudsvrij

Als je het gazon goed hebt afgebakend en je de grasmaaier robot correct hebt ingesteld, heb je er bijna geen omkijken naar. Zeker als je deze, compleet met basisstation, in de winter netjes binnenhoudt. Maar het kan zeker geen kwaad om zand, vuil en grasresten periodiek te verwijderen van de onderkant, de wielen en het basisstation. Maar ondanks al je goede zorgen is het niet te voorkomen dat de messen slijten. Vervang deze dus, of slijp ze (en/of draai ze om), wanneer de fabrikant dat aangeeft. Meestal is dit eens per jaar. Ook de accu kan slijten en zodoende eens per 3-5 jaar aan vervanging toe zijn.

Een robotmaaier loopt de kantjes ervan af (en dat is maar goed ook)

Een robot grasmaaier levert half werk met goede reden. De meeste exemplaren zijn geprogrammeerd om, bij een reguliere maaibeurt, juist niet over de perimeterdraad te gaan. Deze is vaak echter op of net onder het grasveld gelegd. Zo houd je dus een randje ongemaaid gras over en dat is niet erg netjes. Gelukkig maken de meeste modellen dit goed met een speciaal programma om de rand te maaien. Voor een echt goed resultaat kun je dan een model nemen waarbij de messen aan de zijkant voorbij de wielen komen. Laat de grastrimmer dus maar in de schuur staan, want je robotmaaier kan ook dit klusje prima doen.

Is een robot grasmaaier wel veilig voor kinderen en huisdieren?

Misschien ken je die YouTube-filmpjes wel, waarop een kat of hond rondrijdt op een robotstofzuiger. Zoiets kun je beter niet doen met een robotmaaier, hoe leuk het er ook uitziet. Een robot maaier is, door de ronddraaiende messen een stuk minder geschikt voor dit soort toepassingen. Fabrikanten raden dan ook aan kinderen en dieren van het gazon te houden tijdens het maaien. Toch hoef je niet al te bang te zijn: maairobots hebben een scala aan sensors die merken wanneer ze ergens tegenaan botsen of wanneer ze worden opgetild. In het laatste geval schakelen de messen meteen uit. Bovendien zit er bij een grasrobot een grote rode knop (noodstop) bovenop de machine.

Hoe beveilig je een robotmaaier tegen diefstal?

Het klinkt natuurlijk leuk dat een robotmaaier lekker zelf buiten in het basisstation kan blijven, tussen maaibeurten door. Maar zo zijn ze ook makkelijk bereikbaar voor dieven. Daarom zijn veel robot grasmaaiers voorzien van een anti-diefstalcode. Zonder deze code zullen ze niet werken, en heeft de dief er dus niets aan. Daarnaast werken ze met een basisstation en perimeterdraad, en zullen zonder deze niet veel uithalen. Bovendien zijn er steeds meer inboedelverzekeringen die ook de diefstal van een robotmaaier dekken. Check voor de zekerheid je voorwaarden.

Hoe lang duurt het maaien met een robotmaaier?

Ook al hoef je er zelf geen moeite voor te doen, toch kan het fijn zijn om te weten hoe lang het duurt voordat je gazon is gemaaid. Bijvoorbeeld als je er lekker op wilt liggen in de zon. Het antwoord kan nogal uiteenlopen, want het hangt af van je gazongrootte en -complexiteit, de werktijd van de maairobot met een volle accu, en hoe slim en efficiënt deze het grasveld afwerkt. Reken maar op minstens een uur maaien bij een redelijk gazon en daarvoor anderhalf uur of meer opladen. Maar het uiteindelijke antwoord hangt ook af van welke robot grasmaaier je hebt.

Een maairobot is niet beperkt tot één gazon

Door de afbakening met een perimeterdraad denk je misschien dat een robotmaaier maar één stuk gras kan onderhouden. Maar dat is niet waar. Als je met de perimeterdraad een “straatje” maakt waar de robotmaaier doorheen kan, kun je hem ook naar sub-zones toe laten rijden. Ook over het terras of tegels heen. Span je hier liever geen grensdraad voor? Sommige modellen kunnen ook complete extra zones aan binnen het programma. Dat moet je dan wel instellen. Ook zul je de robotmaaier moeten optillen en hem in de extra zone (bijvoorbeeld je voortuin) moeten zetten, om hem na het maaien weer op te halen.

De best verkochte robotmaaiers in Nederland
Nu kopen
De best verkochte robotmaaiers in België
Nu kopen

2 thoughts on “13 dingen die je moet weten over een robotmaaier

 1. Hallo,

  Uw review van de BOSCH INDEGO modellen lijkt toch wel verouderd.

  Ten eerste zijn er nu de INDEGO 700 modellen.
  Bovendien spreekt BOSCH niet (meer) van CONNECT maar van M+ en S+ modellen.
  Het is helemaal onduidelijk wat dit betekent …

  Het enige wat bij BOSCH eigenlijk duidelijk is is het cijfer (350 400 700) wat op de maximum oppervlakte duidt.

  AH PS – uw CONTACT PAGINA werkt ook niet

  1. Beste Peter,

   Bedankt voor je bericht. De website wordt binnenkort geactualiseerd zodat naast de reviews van de 3/400 modellen ook de nieuwe modellen te vinden zijn. Onze contactpagina werkt gelukkig wel, maar het kan even duren voordat je bericht op de website komt te staan. Dit in verband met een spamfilter wat wij gebruiken.

   Met vriendelijke groet,
   Team Robotmaaiervergelijken.nl

Comments are closed.